Braşov: Intrăm în Postul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este prima zi din Postul Crăciunului, perioadă ce reprezintă pentru credincioşii ordodocşi posibilitatea de „a se curăţa trupeşte şi sufleteşte“ de toate păcatele şi gândurile rele. Timp de 40 de zile, credincioşii nu vor mânca „de dulce“ şi se vor ruga pentru iertarea păcatelor.

Credincioşii creştin ortodocşi au început, de astăzi, să aştepte marea sărbătoare a Naşterii Domnului prin post şi rugăciune. Perioada de post va ţine şase săptămâni, de pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie, zile în care fiecare încearcă să fie mai bun, să se roage şi să renunţe la mâncărurile cu carne, brânză şi ouă.
 
Postul Crăciunului este cel mai usor post dintre toate de peste an, având dezlegare la peşte şi vin în mai multe zile. „De cinci ani mă rog la Maica Domnului, la Iisus Hristos şi la îngerul meu să mă întărească să duc postul fără păcate şi cu evlavie. De când ţin post, pe lângă faptul că mă rog pentru iertarea păcatelor, reuşesc să ţin şi o cură care mă ajută să fiu mai sănătoasă. Pentru a mă ruga merg la dezlegări, la Sfântul Maslu şi la slujbele de Sfânta Liturgie“, a spus braşoveanca Rodica Enoiu, care va încerca să ţină şi în acest an tot Postul Crăciunului.
 
Ce se mănâncă în post
În această perioadă este esenţial ca cei care postesc să nu acorde o mai mare imporatntă restricţiei alimentare, ci încercării de a fi mai îngăduitori cu ceilalţi, de a face fapte bune şi de a petrece mai multe clipe de interiorizare şi rugăciune, pentru a primi, aşa cum se cuvine, marea bucurie a Naşterii Domnului.

Învăţăturile creştine spun că lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă bucate fără ulei şi fără vin, pe când marţea şi joia se dezleagă la untdelemn si vin, iar sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie, se dezleagă la untdelemn, vin şi peşte. În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara şi grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină. La Crăciun, în orice zi ar fi această sărbătoare se mănâncă de dulce.

În perioada Postului Crăciunului, Biserica propune un program liturgic special cu colinde tradiţionale şi alte cântări biserceşti care vorbesc despre Naşterea Domnului.

Dezlegări la peşte
Se mănâncă peşte pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, şi în zilele cu sfinţi însemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite