Covăsnenii plătesc cel mai mic preţ la energie termică: 92 lei/Gcal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderile în reţelele de termoficare au crescut în ultimii şase ani, de la 23% în 2005, la 29% anul trecut. Foto: Arhivă
Pierderile în reţelele de termoficare au crescut în ultimii şase ani, de la 23% în 2005, la 29% anul trecut. Foto: Arhivă

Cel mai mare preţ de producere a agentul termic sunt la Alba Iulia - 534 lei/Gcal, Târgovişte - 445 lei/Gcal şi Braşov - 443 lei/Gcal. Totuşi, populaţia plăteşte sume mult mai mici, din cauza subvenţiilor plătite de Guvern şi primării producătorilor de energie termică în sistem centralizat.

Locuitorii judeţului Covasna plătesc cel mai mic preţ pentru agentul termic, dupa cum arată o hartă realizată de Econtext, conform cifrelor furnizate de PricewaterhouseCoopers şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). De cealaltă parte, cel mai mult plăteşte populaţia judeţului Călăraşi, unde preţul este de 299 de lei pe gigacalorie.

image

Harta cu preţurile plătite de populaţie la Gigacalorie. Infografie: Econtext.roi

Cea mai ridicata subvenţie este oferită de autorităţile locale din Alba, care este urmată de Sălaj (263 lei/Gcal) şi Caraş-Severin (259 lei/Gcal).
În privinţa preţului facturat către populaţie, preţul cel mai mic este regăsit tot în Covasna, unde nu este acordată vreo subvenţie. După Covasna, costuri mici (şi nesubvenţionate!) există în Ilfov (108 lei/Gcal). La polul opus, după Călăraşi (299 lei/Gcal), vin următoarele judeţe: Dâmboviţa (298 lei/Gcal), Teleorman (297 lei/Gcal).

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite