Contestaţiile şi procesele blochează dezvoltarea turistică a Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidurile cetăţii Râşnov se pot prăbuşi la cel mai mic cutremur
Zidurile cetăţii Râşnov se pot prăbuşi la cel mai mic cutremur

Cetăţile din Râşnov şi Rupea sunt închise, fiindcă riscă să se prăbuşească. Edilii din Râşnov au nevoie urgentă de bani pentru restaurarea Cetăţii, dar nu-i pot obţine, fiindcă sunt în litigiu. La Rupea există bani, dar şi numeroase contestaţii.

Autorităţile locale din Râşnov au nevoie de cel puţin 6,5 milioane de lei pentru a putea redeschide din nou Cetatea. Aceşti bani sunt necesari, în primul rând, pentru a efectua unele consolidări, dar şi pentru a amenaja un traseu de vizitare care să ofere siguranţă turiştilor, după ce anul trecut un balcon s-a prăbuşit. Din cauza faptului că sunt încă în litigiu cu vechiul administrator al monumentului, edilii nu pot accesa fonduri europene, ci doar de la bugetul de stat. Astfel, cetatea va putea fi redeschisă cel mai devreme în aprilie.

„Investiţiile" trebuie demolate

Expertiza tehnică efectuată a scos la iveală lucruri mult mai grave, iar specialiştii au ajuns la concluzia că toate lucrările care figurează drept investiţii, efectuate de fostul administrator, trebuie demolate. „Dacă în anul 2000 puteam porni de la nivelul zero în ceea ce priveşte restaurarea, acum, pornim de la minus două milioane de euro, cel puţin", a precizat primarul Adrian Veştea.

Expertul tehnic Szekeres Gero a susţinut că materialele folosite pentru aşa-zisele renovări nu au fost compatibile şi au distrus strucutra din calcar a monumentului, veche de peste 540 de ani. „Sunt patru zone extrem de afectate. Una dintre ele este zidul de lângă parcare, care se poate prăbuşi la cel mai mic cutremur, fiindcă taluzurile de susţinere au fost excavate şi practic zidul se susţine acum doar cu propria greutate", a explicat Szekeres.

Licitaţie contestată la Rupea

În schimb, la Cetatea Rupea, deşi există finanţare pentru reabilitare încă din luna mai a anului trecut, lucrările întârzie să înceapă. Motivul îl constituie contestaţiile depuse în august 2009 de două firme care au fost nemulţumite de rezultatele licitaţiilor organizate pentru efectuarea lucrărilor.

Cetatea Rupea

„La licitaţia pentru lucrările de reabilitare s-au înscris patru firme, iar două au contestat rezultatul. Am pierdut luni întregi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar până la urmă am apelat la instanţele judecătoreşti. Aşteptăm un rezultat în aceste zile şi, dacă totul este în regulă, în martie începem lucrările", a declarat primarul oraşului Rupea, Flavius Dumitrescu.   

Edilul a precizat că, la ora actuală, Cetatea Rupea este închisă din cauză că nimeni nu poate garanta pentru securitatea vizitatorilor. Obiectivul ar putea fi vizitat de minimum 20.000 de persoane în primul an după reabilitare.  În cadrul proiectului vor fi reabilitate toate turnurile şi zidurile Cetăţii, precum şi porţile, punţile, capela, sala armelor ori locuinţa din vârful dealului pe care este amplasat monumentul.  Termenul de finalizare a lucrărilor este de trei ani de la semnarea contractului de execuţie, iar valoarea finanţării este de 30 de milioane de lei.

Lucrări fără avizul Ministerului Culturii

Costul restaurării totale a Cetăţii Râşnov vor putea fi estimate abia după ce se vor demola construcţiile efectuate ilegal şi se va vedea în ce măsură au fost afectate vechile ziduri. „Carta de la Veneţia interzice construcţiile peste ruinele existente", a explicat Szekeres Gero. Pentru lucrările efectuate nu a existat vreun aviz al Ministerului Culturii, dar acestea figurează totuşi, ca investiţii, ceea ce a făcut ca instanţele judecătoreşti să dea dreptate fostului administrator. Edilii vor avea o nouă confruntare în acest litigiu, pe 25 februarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite