Braşov: PORTRET/ Constantin Morgovan creşte 130 de păsări la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Constantin Morgovan creşte 130 de păsări la bloc
Braşov: PORTRET/ Constantin Morgovan creşte 130 de păsări la bloc

Braşoveanul şi-a transformat anexele locuinţei sale în adevărate colivii: are 80 de canari în balcon şi 50 de peruşi şi zebruţe australiene, în beci.

Profil

Născut: 23 martie 1951, Bod
Studii:
şcoala profesională
Ocupaţie: mecanic
Familie: căsătorit, are un băiat

Pentru Constantin Morgovan a creşte păsări este un adevărat mod de viaţă. De când era foarte mic şi locuia în Bod i-au plăcut zburătoarele, iar pe la 12 ani i-a fost îndeplinit visul de copil: a primit câţiva porumbei voiajori. Din acel moment, Constantin Morgovan s-a preocupat toată viaţa de creşterea păsărilor. Iar acum, când are 58 de ani şi locuieşte într-un apartament din Braşov şi-a transformat balconul şi beciul în adevărate colivii. „Mi-a fost foarte greu să renunţ la porumbei, când m-am mutat din casa de la Bod în apartament, în 1979. Fiindcă nu am putut rezista mult timp fără a avea nişte păsări pe lângă mine, mi-am cumpărat un papagal peruş, iar apoi încă unul. După ce au murit, am început să cresc canari. Am început cu o pereche, iar acum am 80 de exemplare. Nu e plăcere mai mare decât să stau în balcon şi să-i privesc“, ne-a spus Constantin Morgovan.

Pe trei dintre laturile balconului locuinţei sale bărbatul a amplasat zeci de colivii în care sunt îngrijiţi 80 de canari, unii „de culoare“, iar alţii „de cântec“. Morgovan ne-a spus că aceste păsări sunt crescute pentru a bucura ochiul cu aspectul lor sau pentru sunetele pe care le scot.: „Recent am început să mă ocup mai mult de canarii de cântec: scot nişte sunete foarte liniştitoare chiar dacă îşi ţin ciocul închis“.

Cheltuieli de circa 150 de lei pe lună

Pentru a ajunge la beciul locuinţei lui Constantin Morgovan trebuie să te strecori printr-un adevărat labirint de pereţi şi ţevi, însă efortul merită: într-o boxă de vreo 12 metri pătraţi zboară 30 de zebruţe australiene şi 20 de peruşi!  „Am decis să-i ţin aici pentru că zebruţele au nevoie şi de un pic de pământ, de praf, iar ambele rase trăiesc bine la lumină naturală. Aici au îndeplinite ambele condiţii“, explică bărbatul.

Speră ca spre sfârşitul anului să fie organizată la Braşov o expoziţie la care să participe cu o parte dintre exemplarele sale. Morgovan ne-a spus că acum are câteva păsări cu care se mândreşte, unele fiind cumpărate chiar şi cu trei sute de lei bucata, iar altele provenind din ultima generaţie de pui pe care a îngrijit-o în acest an. „Nu este vorba de bani sau afacere, în fiecare lună cumpăr grăunţe şi vitamine. Toate cheltuielile mă ajung la aproape 150 de lei pe lună, bani pe care nu prea îi scoţi din vânzarea de pui. Eu nu cresc păsări pentru a le vinde: mai tuturor vecinilor am dăruit papagali sau canari. Unii şi-au învăţat peruşii chiar să vorbească“, a mai spus bărbatul.   

Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cea mai bună „afacere“ pe care aţi încheiat-o?
La un moment dat, am reuşit să obţin două milioane de lei vechi pe o pasăre pe care am crescut-o. Am vândut un canar unui cunoscător: ştia să aprecieze valoarea păsării. Tot o afacere bună cred că am făcut şi când am cumpărat eu un canar, cu trei milioane. Era un exemplar excelent, pe care l-am cumpărat pentru reproducere.

Aţi putea renunţa la această pasiune?

Nu, îmi este imposibil chiar şi numai să mă gândesc la aşa ceva. În fiecare dimineaţă mă trezesc cu două ore mai devreme decât momentul la care plec la serviciu, doar pentru a da mâncare şi a schimba apa din toate coliviile. Ca să pot îngriji păsările, am renunţat chiar şi la concedii.

Ce-i place:
„În general îmi plac animalele, iar în special păsările. Îndrăgesc şi pescuitul în mod deosebit, însă am început să-l practice tot mai rar, fiindcă nu am prea mult timp liber. Îmi face plăcere să merg la Olt sau pe bălţile de prin zona Făgăraşului“, ne-a spus bărbatul.
Ce nu-i place:
„Cel mai tare pe lumea asta urăsc minciuna. Din păcate, însă, în vremurile acestea se minte în draci. Din această cauză nu-mi place absolut deloc politica: se promit de toate şi nu se face nimic, nu se ţine nimeni de cuvânt, iar acest lucru nu-l pot accepta“, susţine Morgovan.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite