Consiliul Judeţean declară 2011 „Anul Cetăţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor investi masiv pentru salvarea principalelor monumente istorice. Vizate sunt cetăţile Făgăraş, Rupea, Râşnov şi Feldioara, pentru care edilii vor să le intruducă în circuitul turistic internaţional.

Aeroportul şi autostrada ar putea duce la o explozie a încasărilor din turism. Nu doar staţiunile montane sunt o atracţie, ci şi faptul că judeţul Braşov are cele mai multe monumente istorice din ţară. Din păcate, lipsa banilor a provocat distrugerea multora dintre acestea.

Consiliul Judeţean Braşov vrea ca, în acest an, să aloce fonduri pentru începerea reparaţiilor şi a lucrărilor de conservare la principalele obiective istorice din judeţ. Cetatea Rupea este un caz fericit, pentru că s-a reuşit obţinerea unei finanţări de 8 milioane de euro, iar lucrările de refacere a structurii vechii fortificaţii sunt în plină desfăşurare.

„Cetatea Braşovului am reuşit să o reclădim cu foarte mari eforturi financiare de la bugetul judeţean, dar şi cu fonduri de la UNESCO şi UE. Practic, în urma eforturilor noastre, numărul de turişti care vin să vadă fortificaţiile a crescut de peste douăzeci de ori. Nu vor să vadă «leşul» de la Roman SA şi nici «cadavrul» Tractorul sau ce a mai rămas din industria de apărare. Practic, am făcut investiţii masive pentru ca Braşovul să devină o atracţie turistică", spune preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.

3 milioane de euro, pentru cetăţi

Pentru acest an, Consiliul Judeţean vrea să aloce trei milioane de euro pentru lucrările de restaurare şi consolidare ale cetăţilor din Făgăraş, Râşnov şi Feldioara.

„Pentru acest an am prevăzut două milioane de euro pentru Cetatea Făgăraşului, unde sperăm să finalizăm lucrările propuse pentru acest an în toamnă, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute o mulţime de evenimente în acest an. De asemenea, vrem să mai alocăm câte 500.000 de euro pentru cetăţile de la Râşnov şi Feldioara, cel din urmă fiind într-o stare precară. În cazul Feldioarei, este absolut necesară, pentru a reuşi să mai salvăm ce se poate salva. Vrem să dăm un semnal, cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc 770 de ani de atestare documentară a localităţii", a precizat Căncescu.

Cetatea teutonilor

Cetatea Feldioara era situată pe o colină, înconjurată pe trei laturi de râul Olt. Experienţa de constructori a teutonilor, acumulată în Ţara Sfântă şi în Asia Mică, a adus pe meleagurile transilvănene tehnici şi soluţii de construcţie întâlnite la marile castele cruciate de la Tyr, Krak des Chevaliers şi Ascalon. Din vechea cetate a teutonilor se mai păstrează astăzi numai un rest dintr-un zid de piatră în partea de nord-vest.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite