Condiţii drastice la pensionarea anticipată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penalizarea pentru cei care aleg această variantă ajunge la 45% din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă. Sute de braşoveni s-au grăbit să-şi depună dosarele pentru pensionarea anticipată, încă din primele zile ale anului 2011.

Odată cu schimbarea legii, de la 1 ianuarie braşovenii au luat cu asalt ghişeele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Braşov pentru a-şi depune dosarele de pensionare anticipată. Potrivit noii legi a pensiilor, 263/2010, care înlocuieşte Legea 19/2000, procentul de penalizare în cazul pensiei anticipate parţiale a crescut, de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Penalizarea maximă poate ajunge la 45% din cuantumul pensiei calculate pentru limită de vârstă.

Excepţii la penalizări

Pensia anticipată se acordă cu maximum cinci ani înainte de vârsta de pensionare şi scapă de penalizare cei care au minimum opt ani peste stagiul complet de cotizare (30+8 ani femeile, 35+8 ani, barbatii).

„De la începutul anului s-au depus peste 200 de dosare de pensionare, dintre care doar două persoane beneficiază de pensionare anticipată totală. Restul, sunt dosare de pensionare anticipată parţială, ceea ce presupune că asiguraţii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult cinci ani. Penalizarea ajunge la 0,75% pentru fiecare lună", a declarat Mihail Tarbă, directorul executiv al CJP Braşov.

 Acte necesare

Dosarul de pensionare anticipată trebuie să conţină o cerere, carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale, alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă, adeverinţa privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, adeverinţa privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare, adeverinţă din care să reiasă data încetării calităţii de asigurat şi alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Contribuţii la CAS

Din ianuarie, braşovenii care au pensii mai mari de 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, plătesc contribuţia la sănătate de 5,5% din venituri. Pentru pensionarii care au un venit între 740 şi 782 de lei se va aplica un procentaj de contribuţie mai mic, astfel încât venitul net din pensie să nu scadă sub 740 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite