Condamnarea lui Marcel Ţundrea, cea mai mare eroare judiciară din istoria justiţiei române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevăratul asasin al fetei de 13 ani, din comuna Pojogeni, judeţul Gorj, a fost trimis în judecată, la 19 ani după comiterea crimei. Iniţial, Gheorghe Avram a avut calitate de martor şi le-a cerut judecătorilor braşoveni să fie scos din dosarul crimei, pe motiv că pierde zilele de muncă în penitenciar.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus azi, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, sub acuzaţia de omor, a lui Gheorghe Avram 41 de ani, adevăratul asasin al fetei de 13 ani din comuna Pojogeni, judeţul Gorj, din cauza căruia Marcel Ţundrea a stat 12 ani la închisoare pe nedrept.

Gheorghe Avram a reuşit să-şi ascundă faptele timp de 19 ani şi a încercat să scape de orice implicare în dosarul care privea violarea şi uciderea minorei de 13 ani.Astfel, cu prilejul judecării cererii de revizuire formulată de Marcel Ţundrea, Gheorghe Avram le-a cerut judecătorilor de la Tribunalul Braşov „să fie scos din cauză şi să nu mai fie audiat ca martor, dovadă în acest sens cererea formulată personal în faţa instanţei în care arăta că el nu poate depune mărturie nici în favoarea nici în defavoarea lui Ţundrea Ilie Marcel, cu invocarea unui motiv neverosimil şi anume că nu ar vrea să piardă zilele de muncă în penitenciar", se arată în rechizitoriul procurorilor.   

Într-un final, Marcel Ţundrea a fost achitat definitiv în baza expertizelor ADN, efectuate după deshumarea cadavrului victimei, care i-au stabilit nevinovăţia. Aceste probe ADN au fost efectuate prea târziu pentru Marcel Ţundrea.

„Din păcate, în România, în mod oficial, primele teste ADN în dosarele penale s-au efectuat după anul 2002, astfel încât, la data pronunţării hotărârii constatate ulterior ca fiind o eroare judiciară, instanţele au fost în imposibilitatea de a administra această probă", mai notează procurorii. Anchetatorii cataloghează condamnarea lui Ţundrea drept „cea mai mare eroare judiciară din istoria justiţiei române".

Marcel Ţundrea nu a mai apucat să se bucure de dreptatea care s-a făcut după 12 ani de puşcărie, de despăgubirile băneşti acordate de statul român sau de tragerea la răspundere penală a adevăratului criminal, Gheorghe Avram.

Ţundrea a murit în 18 ianuarie 2007, cu câteva zile înainte de a împlini 57 de ani.

Gheorghe Avram va fi judecat acum doar pentru omor, fiindcă în cazul infracţiunii de viol a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite