Comuna braşoveană Augustin „trăieşte“ după orarul CFR!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile îşi fac programul în funcţie de momentul în care pot ajunge angajaţii la serviciu. Adevărata „minune" este cauzată de faptul că drumul spre comuna Augustin este neasfaltat şi ocolit de transportatorii rutieri.

De la ieşirea din comuna Ormeniş şi până în marginea Augustinului, drumul de circa şase kilometri se face în aproape jumătate de oră: neasfaltat niciodată, plin de gropi şi de praf, drumul reprezintă „moartea" oricărui sistem de susţinere al vreunei maşini.

image

Din cauza stării drumului, nici un transportator rutier nu vrea să facă acum curse. Aproape 2.000 de suflete, câte trăiesc în Augustin, sunt astfel „legate" de mersul trenurilor, care, de câteva ori pe zi, opresc în halta din comună.  

image

Pentru a putea ajunge la Braşov, oamenii trebuie să trăiască în „ritmul" CFR-ului sau să bată şase kilometri pe jos ori cu „ia-mă, nene" până la Ormeniş. Acolo, existenţa asfaltului permite funcţionarea unui sistem de transport de persoane. „Am făcut zeci de cereri, memorii către Consiliul Judeţean Braşov, pentru a include şi drumul dintre Ormeniş şi Augustin într-un program de asfaltare, care să permit transportatorilor auto să vină la noi în comună. Acum, oamenii depind în totalitate de tren: fiindcă învăţătoarele de la şcoala din comună ajung foarte dimineaţă în comună şi au tren spre Braşov la ora 13.00, am modificat programul şcolii. Clasele ai căror dascăli stau în comună încep cursurile la ora 8.00, ceilalţi la 7.15", ne-a spus primarul comunei Augustin, Tokos Jozsef.

image

4km având copiii în braţe

Şi funcţionarii Primăriei Augustin sunt afectaţi de lipsa unei rute de transport auto: Bodi Erszebet, de 51 de ani, este consultant agricol şi de cinci ani ajunge la serviciu cu o oră mai devreme decât ceilalţi colegi ai săi: „De cinci ani, de când lucrez aici, ajung cu trenul la 7.00, deşi programul începe cu o oră mai târziu. Uneori stau până la 17.00, când am tren de întoarcere sau, când îmi permite primarul, plec cu o oră mai devreme decât ceilalţi, să prind trenul. Oamenii din comună ştiu când mă găsesc la Primărie".

image

Din cartierul Hora, în care trăieşte jumătate din populaţia Augustinului, aflat la trei kilometri de centrul comunei, şi, implicit, de Dispensar, Maria Subţirelu, de 33 de ani, venise astăzi cu copilul la doctor. „Iarna, vara, drumul ăsta pe jos mai mult îi îmbolnăveşte pe copii", ne-a spus femeia.

10 ani de aşteptare

Vicepreşedintele CJ Braşov, Ioan Ochi ne-a spus că drumul a fost prins într-un program de reabilitare al Ministerului Dezvoltării de aproape un deceniu, însă până acum nu s-au alocat bani pentru lucrări.     

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite