Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de genocid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Protestăm faţă de modul nedemocratic în care se promovează acest mecanism de compensare. Dezbaterea de astăzi a fost făcută doar ca să se bifeze că problema a fost dezbătută public“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Vezi aici de ce sunt revoltaţi cei de la COPAC

Reprezentanţii COPAC spun că, „În realitate, CNAS nu este interesată de opinia şi problemele pacienţilor. Solicităm în mod public CNAS să renunţe la această măsură care afectează dramatic toţi pacienţii“.

Facem un apel la toată populaţia României să reacţioneze ferm împotriva acestei măsuri pentru ca ne afectează pe toţi de la sugar până la vârstnici. Facem un apel la clasa politică din România să ţină cont de problemele celor care i-au desemnat să îi reprezinte şi să impună CNAS să renunţe la această măsura aberantă", a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

Potrivit proiectului de ordin privind implementarea noului preţ de referinţă la medicamente, pacienţii vor fi obligaţi să îşi plătească mare parte din preţul tratamentului. De exemplu, pacieţii cu hipertensiune arterială, vor trebui să plătească de peste trei ori mai mult decât plăteau până acum pentru a păstra aceeaşi schemă de tratament.

Totuşi, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate contrazic documentele elaborate chiar de ei şi spun că pacienţii vor plăti în medie în plus doar 10%.

Reprezentanţii CNAS au pus capăt brusc dezbaterii de astăzi după exact o oră în condiţiile în care nu mai aveau răspunsuri pentru problemele ridicate de pacienţi. Participanţii au demonstrat cu date concrete că mulţi pacienţi nu vor putea să îşi continue tratamentele dacă acest model de compensare se aprobă în actuala formă.

Cei mai afectaţi vor fi pensionarii, ale căror pensii oricum se vor diminua cu 15% în curând. Prin această măsura, CNAS le impune să plătească mult mai mult decât până acum pentru a-şi menţine acelaşi tratament. Foarte mulţi pensionari nu îşi vor mai permite tratamentul pentru boli foarte răspândite în rândul lor, cum este de exemplu hipertensiunea arterială sau ulcer.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) este cea mai mare organizatie din Romania care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor cu afectiuni cronice, reunind in randurile ei 12 organizatii nationale ale pacientilor cu afectiuni cronice.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite