Braşov: Clopotul care a tăcut 50 de ani a reînviat pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Clopotul care a tăcut 50 de ani a reînviat pentru o zi
Braşov: Clopotul care a tăcut 50 de ani a reînviat pentru o zi

Câteva sute de persoane s-au strâns  astăzi în Piaţa Sfatului din Braşov pentru a asculta sunetul celui mai vechi clopot din oraş. Uitat timp de cinci decenii, el a bătut simbolic de 12 ori, iar acum aşteaptă banii necesari pentru repararea mecanismului.

Ceremonia desfăşurată chiar lângă Casa Sfatului, care găzduieşte clopotul turnat în anul 1690, a început cu un concert de cinci piese preclasice, interpretate de o formaţie de suflători în turnul monumentului istoric.  Apoi, cei cinci instrumentişti au lansat trei semnale distincte pentru a marca evenimentul, dar şi convieţuirea românilor, germanilor şi maghiarilor pe aceste meleaguri. Astfel, a fost prezentat un semnal românesc, respectiv un fragment din opera „Crai Nou“, unul german şi unul maghiar, cel din urmă compus special pentru această ocazie.

Ulterior, omul de cultură braşovean Steffen Schlandt şi-a exprimat speranţa că oamenii vor fi sensibilizaţi şi vor încerca să ajute strângerea sumei necesare pentru repararea mecanismului. De menţionat că, momentan, clopotul instalat în Casa Sfatului pe vremea primarului Simon Draught  nu va mai bătea, deoarece mecanismul său de corelare cu ceasul din turn este stricat.

Istoricul Alexandru Stănescu a prezentat istoria şi importanţa acestui clopot, care avea, „pe lângă rolul de a anunţa calamităţile, şi pe acela de a marca secvenţele şi intervalele necesare activităţilor comerciale şi meşteşugăreşti ce se desfăşurau în cetate“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite