Braşov: PORTRET/ Claudia Pop, licenţiată în inginerie, doctor în muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă prima dintre cele trei licenţe pe care le deţine este în inginerie, Claudia Pop a devenit solistă de operă.

Profil
Născută:
10 iulie 1968, Braşov
Studii: licenţiată în inginerie, canto şi regie teatru-muzică
Familie: necăsătorită

Claudia Pop este o cunoscută soprană care a cântat atât la Opera din Braşov, dar şi pe alte scene importante, una dintre acestea fiind cea a Ateneului Român, într-un concert susţinut în luna martie a acestui an.  „A fost o culme a carierei mele să interpretez «Matthäus-Passion», de Johann Sebastian Bach, cu Orchestra Filarmonicii Române“, ne-a spus Claudia Pop.

Artista a fost, însă, acum 18 ani, la un pas să nu continue o carieră în domeniul muzical în favoarea muncii de inginer într-un atelier mecanic. Datorită talentului şi a unei munci asidue, Claudia Pop a devenit o artistă recunoscută şi un profesor universitar apreciat, ea obţinând chiar şi un doctorat în domeniu. „Încă de la cinci ani am făcut muzică: am început cu lecţii de pian, iar apoi am cântat în corul maestrului Nicolae Bica. El m-a descoperit şi, în jurul vârstei de 17 ani, m-a îndrumat spre canto. Am urmat cursurile Şcolii de Muzică, dar apoi am intrat la un liceu cu profil real, aşa că am dat admitere la inginerie, la Braşov. Oricum, înainte de 1989, la Conservator erai admis doar dacă erai un talent excepţional, cu totul ieşit din comun sau cu pile. Cum eu nu mă aflam în niciuna din aceste situaţii, am urmat ingineria, iar după ce mi-am luat licenţa, în 1991, îmi şi găsisem un loc de muncă. Din fericire, în acelaşi an, am fost admisă şi la Conservator“, ne-a mărturisit soprana Claudia Pop.

Premieră naţională

Ulterior, Claudia Pop a absolvit alte două facultăţi în domeniul artistic, iar în 2002 şi-a luat şi doctoratul. A cântat la Opera din Braşov şi cea din Constanţa, precum şi pe scena Ateneului Român.

În plan didactic, profesoara Claudia Pop a reuşit să modeleze voci care evoluează acum pe scene din Bucureşti, Lausanne sau Trieste. Acum câteva zile soprana a finalizat înregistrările la un disc realizat la prestigiosul „Electrecord“: „Cred că este o premieră naţională: nu ştiu să mai fi realizat cineva în România un disc care să cuprindă lied-uri în limba franceză. CD-ul este rezultatul mai multor ani de muncă, iar specialiştii l-au apreciat ca fiind asemenea «cărţii de pe noptieră». Nici nu am apucat să-i fac o lansare oficială, însă mă voi ocupa şi de acest lucru“, ne-a declarat artista. Despre prima sa licenţă, cea de inginer, crede că a fost un lucru benefic, fiindcă acum „pot învăţa rapid orice partitură. Cred că m-aş fi descurcat şi ca inginer, la fel şi ca profesor de limbi străine, cunoscând engleza, franceza, ialiana şi germana“.

Ce-i place: „Îmi place să trăiesc, să fiu şi să simt că sunt vie. Eu sunt o fire optimistă şi am puterea să cred în bine“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place politica şi oamenii care o fac. Nu-mi plac nici oamenii făţarnici, orgolioşi sau cei care mint. Prefer în toate situaţiile adevărul brut sau brutal, dar care construieşte“.

Întrebări şi răspunsuri:
Sunt artiştii apreciaţi în România la adevărata lor valoare?

Nu, nu cred acest lucru. În domeniul în care activez eu, artiştii, în general, şi cei tineri, în special, nu sunt nici măcar mediatizaţi. Nici măcar pe canalele TV specializate, de exemplu, nu apar decât artişti consacraţi.

Care sunt proiectele dvs. de viitor?
Lucrez la editarea unei cărţi, referitoare la interpretarea muzicii vocale baroce. Am în plan şi realizarea unei cărţi de eseuri muzicologice. De asemenea, mă pregătesc şi pentru recitalul pe care îl voi susţine la începutul anului viitor pe scena Ateneului Român.


Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite