Cetăţile Braşovului vor fi puse „în lumină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iluminat arhitectural pentru Cetatea Braşov şi săpături arheologice pentru misterioasa cetate „Brasovia" de pe Tâmpa sunt proiectele de pe agenda Primăriei.

Cetatea Braşov de pe Dealul Straja zace acum într-un con de umbră, înconjurată de vegetaţie crescută necontrolat, iar accesul vizitatorilor este din ce în ce mai greoi.

În urma unor cercetări s-au descoperit nişte fotografii mai vechi care arătau că, pe vremuri, cetatea era vizibilă. Am luat legătura cu cei care asigură iluminatul public în Braşov şi le-am propus să ne ajute să creem un sistem de iluminat arhitectural, cu acordul Societăţii Postăvarul, care o are în custodie", a spus George Scripcaru, primarul Braşovului.

În plus, treptele care duc la Cetate, dar şi stăzile din jurul acesteia vor fi refăcute. Primăria mai are în plan şi crearea unui sistem de cremalieră, care să faciliteze accesul turiştilor în zonă, dar încă nu s-a găsit o sursă de finanţare în acest proiect.

Săpături arheologice, pe Tâmpa

Puţini ştiu că pe Tâmpa se află o cetate veche, datată înainte de secolul al XIII-lea, care se întinde pe 2,3 hectare şi care a dat numele oraşului. Cetatea „Braşovia" este acum acoperită de aluniş şi lăstăriş.

Vom începe cu o igienizare a zonei, după care specialiştii vor începe săpăturile. Scopul este conservarea sitului şi redarea istoriei locuitorilor Braşovului. Aşteptăm avizul Academiei, pentru că Tâmpa este Rezervaţie Naturală", a spus Alexandru Stănescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite