Braşov: Cerşetorii, cei mai fideli „clienţi” ai teraselor din centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Cerşetorii, cei mai fideli „clienţi” ai teraselor din centru
Braşov: Cerşetorii, cei mai fideli „clienţi” ai teraselor din centru

Zilnic, braşovenii şi turiştii care se opresc la terase sunt agasaţi de insistenţele zecilor de cerşetori. Ca să atragă mila clienţilor, copiii cerşesc sub pretextul vânzării de cărţi, reviste sau flori.

Nimeni nu se mai miră enervează şi dintr-un gest reflex unii mai scot câte un leu din portofele şi îl întind micuţilor. Asta fără să le cumpere, de fapt, vreo floare sau vreo carte. Sunt şi clineţi care se scandalizează şi îi gonesc pe cerşetori cu ceartă şi înjurături. Astfel de scene au devenit deja obişnuite în fiecare seară, la oricare dintre terasele din oraş.

Nu pot fi alungaţi
Cu toate că majoritatea patronilor şi a chelnerilor de pe terase au încercat să îi alunge, cerşetorii se întorc mereu. Printre cuvintele de ocară ale angajaţilor, mai apucă să smulgă mila vreunui client. „Am încercat la început să îi îndepărtez. I-am dat afară de pe terasă, le-am spus să nu îi mai prind, că ne deranjează clienţii, dar fără rezultat. Nici eu şi nici colegii mei nu putem sta cu ochii pe ei tot timpul. Trebuie să ne servim clienţii. Până la urmă cine vrea să le dea ceva le dă, cine nu, nu”, spune Roxana Voinescu, chlener pe una dintre terasele din centrul oraşului.

Poliţia Comunitară e neputincioasă

Cu toate că poliţiştii comunitari gonesc de nenumărate ori minori prinşi la cerşit, aceştia se întorc a doua zi în aceleaşi locuri. „Avem şi câte 300 de cerşetori pe care îi îndepărtăm lunar. Pe foarte mulţi îi ducem la Casa de copii de la Codlea, de unde îi iau părinţii şi îi trimit înapoi pe străzi. Îi sancţionăm pe părinţi, dar acele amenzi nu le plăteşte nimeni, niciodată. Numărul cerşetorilor se triplează vara din cauza teraselor”, spune Marcel Chirilă, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare Braşov. De cele mai multe ori oamenii legii se confruntă şi cu scandaluri din partea părinţilor micilor cerşetori. Zeci de astfel de cazuri se înregistrează lunar în catastifele poliţiştilor comunitari. Nici pe cei care le dau bani cerşetorilor nu îi pot amenda, pentru că nu există cadru legal pentru asta.
 
Patrule „sub acoperire”

Pentru a-i depista pe cerşetori înainte ca aceştia să se facă nevăzuţi la apariţia poliţiştilor comunitari, instituţia a format şi patrule în civil. „Aceştia se plimbă prin zona centrală şi îi ridică direct pe copiii care cerşesc. Nici cei care vând cărţi, flori sau ziare nu sunt legali pentru că nu au autorizaţie de comerţ stradal sau prestări de servicii. Dar, măcar aceia încearcă să facă ceva, nu doar să cerşească”, mai adaugă Marcel Chirilă.

Sute de amenzi, lunar
Între 200 şi 300 de cerşetori sunt alungaţi în fiecare lună de pe străzi. Unii provin din alte localităţi sau judeţe şi de fiecare dată sunt trimişi înapoi. Din centrul Braşovului au fost îndepărtaţi numai în luna iulie, 56 de cerşetori.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite