VIDEO Cerbul de Aur reînvie muzica uşoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din acest an a Festivalului de la Braşov va aduce în faţa publicului artişti din vechea gardă. „Seara Divelor“ - cu nume mari ale muzicii uşoare româneşti, dar şi concerte susţinute de trupa Mondial şi de Leo Iorga (ex Compact) sunt câteva dintre propunerile organizatorilor.

Cu un buget mai mic faţă de anul trecut, Festivalul Internaţional de Muzică Cerbul de Aur 2010 va avea loc între 1 şi 6 septembrie la Braşov. Ediţia din acest an, a XVIII-a, va readuce în prim-plan muzica uşoară românească, prin concertele susţinute de Mondial şi de trupa lui Leo Iorga, acestea fiind primele nume confirmate.

„După succesul pe care l-au avut anul trecut concertele Holograf şi Vama, când Piaţa Mare din Braşov a fost plină, deşi vremea nu prea a ţinut cu noi, ne-am gândit să facem şi în 2010 un obicei din a promova muzica românească. Astfel, prima seară a festivalului va fi «Seara divelor», în care vor urca pe scenă majoritatea numelor mari din generaţia de aur a muzicii noastre şi nu numai. Ne-am gândit la Angela Similea, Corina Chiriac, Luminiţa Anghel, Paula Seling, Nico, Loredana. De săptămâna viitoare începem discuţiile", a declarat pentru „Adevărul", Mioara Negescu, directorul festivalului.

Negocieri cu artişti internaţionali

„Nu poţi să te apuci să negociezi, dacă nu ai măcar o schemă a bugetului. Noi avem un buget care a fost aprobat de fostul Consiliu de Administraţie al TVR, dar care va mai suferi probabil modificări şi când spun asta nu mă refer la creşteri, ci, evident, la scăderi. Însă ceea ce trebuie să ne bucure este faptul că, deşi nu e uşor financiar, Cerbul de Aur se va ţine şi în acest an", a mai spus Mioara Negescu.

Aceasta a menţionat că, în acest moment, stafful care se ocupă de organizarea evenimentului este în discuţii cu reprezentanţi ai mai multor artişti internaţionali. „După ce au venit în România Madonna şi AC/DC, e destul de greu să menţii nivelul, dar Cerbul de Aur este un brand de ţară şi pentru mulţi este o onoare să se implice în acest festival", spune Negescu.

Directorul evenimentului spune că scopul Cerbului este să promoveze talentele, dar şi să aducă în faţa publicului românesc vedete de primă mână. Aceasta ne-a vorbit şi despre suma cu care va fi premiat câştigătorul marelui trofeu, 10.000 de euro. Cerbul de Argint va fi de 7.000 de euro, Cerbul de Bronz, 5.000 de euro.

„Vom avea şi un premiu de popularitate, în valoare de 3.000 de euro, la fel şi cel al juriului, tot 3.000. Sperăm ca până la 31 august să găsim şi toţi sponsorii de care avem nevoie", precizează directorul festivalului.

A lansat staruri

Seara de folclor, una dintre tradiţiile Cerbului de Aur, va avea loc şi la această ediţie, unde vor fi prezenţi cei mai cunoscuţi solişti. „Artiştii străini sunt fascinaţi de folclorul nostru, în fiecare an au ascultat cu drag cântecele populare româneşti", a adăugat Mioara Negescu.

Desfăşurat pentru prima dată în 1968, festivalul de interpretare a lansat de-a lungul timpului vedete internaţionale precum Julio Iglesias şi Christina Aguilera. Printre câştigătorii români ai concursului se numără Paula Seling, Monica Anghel şi Proconsul.

Totodată, unii dintre cei mai renumiţi artişti internaţionali au susţinut recitaluri pe scena din Piaţa Sfatului: Pink, James Brown, Vaya Con Dios, Ricky Martin, Steve Vai, Diana Ross, Kelly Family, Sheryl Crow, Boyz II Men, Scorpions, Toto Cutugno, Ray Charles, Cindy lauper, Kylie Minogue, Joe Cocker etc.

La ediţia de anul trecut, marele trofeu a fost câştigat de Antonino din Italia, Cerbul de Argint a revenit românilor de la The Marker, iar pe poziţia a treia s-a clasat Ovidiu Cernăuţeanu, care a reprezentat
Norvegia.

"După succesul pe care l-au avut anul trecut concertele Holograf şi Vama, ne-am gândit să facem şi în 2010 un obicei din a promova muzica românească."
Mioara Negescu
director festival

"Avem un buget care a fost aprobat de fostul Consiliu de Administraţie al TVR, însă va mai suferi probabil modificări şi nu mă refer la creşteri, ci la scăderi."
Mioara Negescu
director festival

Pretenţii de vedetă

Unul dintre starurile cu pretenţii ieşite din comun a fost Ricky Martin, potrivit Mioarei Negescu. „A cerut ca nimeni să nu treacă pe lângă maşina lui în momentul în care se deplasa de la hotel spre scenă, aşa că nici preşedintele TVR nu a fost lăsat să treacă", a mărturisit directorul festivalului.

Regulament şi înscrieri în 2010

Perioada de înscrieri pentru Festivalul Internaţional de Muzică Cerbul de Aur 2010 se încheie la data de 25 iunie. Candidaţii se pot înscrie la Registratura TVR din strada Ermil Pangratti sau prin poştă, pe adresa TVR.

Regulamentul concursului şi condiţiile de participare sunt afişate pe site-ul http://www2.tvr.ro/cerbuldeaur/. În data de 28 iunie 2010 va avea loc preselecţia concurenţilor, în urma căreia vor fi desemnaţi participanţii din acest an. Concursul se va desfăşura în două etape: Semifinale şi Finală. Cerbul de Aur este al doilea festival ca importanţă şi mărime în Europa, după Eurovision.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite