Braşov: Bogdan Gheorghe a lucrat ca fochist pe trenul lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Bogdan Gheorghe a lucrat ca fochist pe trenul lui Ceauşescu
Braşov: Bogdan Gheorghe a lucrat ca fochist pe trenul lui Ceauşescu

S-a visat la bordul locomotivei încă din fragedă copilărie. Cariera şi-a început-o pe locomotiva pe abur, după care este nostalgic. Acum îşi trăieşte bătrâneţea cu cele mai frumoase amintiri.

Profil

NĂSCUT: 11 septembrie 1938, Arpaşul de Jos, judeţul Sibiu
FAMILIE: căsătorit, două fete
STUDII: Şcoala Profesională

Dacă meseria de mecanic de locomotivă nu ar fi existat, Bogdan Gherghe ar fi inventat-o. S-a născut la ţară, în satul Arpaşul de Jos, din judeţul Sibiu. Trenul a fost fascinaţia copilăriei sale. Pentru că locuia aproape de gară, ori de câte ori ştia că trebuie să treacă trenul alerga într-un suflet ca să vadă locomotiva.
Drumul nu a fost atât de uşor. Mai întâi a urmat Şcoala Profesională de lăcătuşi din Sibiu, la finalizarea căreia a fost repartizat la CFR Braşov, pe postul de lăcătuş. Avea doar 18 ani când a păşit pentru prima dată într-o locomotivă. În mai puţin de doi ani a fost repartizat în tagma fochiştilor şi se ocupa de întreţinerea locomotivei cu foarte multă pasiune.

A avut grijă de trenul lui Ceauşescu

La numai 20 de ani s-a hotărât să se înscrie la şcoala de mecanici de locomotivă, unde a luat examenul cu brio, dar l-au luat în armată. „De reuşit, am reuşit la examen, dar m-au luat militar. Am stat un an şi jumătate în armată şi am fost detaşat la Constanţa şi apoi la Băneasa, unde am lucrat la remiza ministerială ca fochist. Acea locomotivă trasporta doar miniştrii şi secretarii de stat şi chiar şi pe Ceauşescu“, îşi aminteşte bătrânul.

Vremuri bune

În 1962, Bogdan Gheorghe a condus pentru prima dată locomotiva de tren, după ce, întors din armată, a urmat cursurile şcolii CFR şi a reuşit să-şi ia toate examenele. Superiorii săi au observat că este un mecanic serios şi bun şi, la doar doi ani, l-au avansat mecanic de locomotivă la trenul de călători, unde a rămas până în ’90, când s-a pensionat.
Câştigam bani buni de pe urma meseriei mele. Niciodată nu mi-a fost teamă că îmi voi pierde locul de muncă, mai ales că dacă aveam posibilitatea, îmi luam ore suplimentare“, îşi aminteşte bărbatul.

Fruntaş la siguranţă şi măiestrie

Bogdan Gheorghe a participat la aproape toate concursurile de siguranţă şi măiestrie organizate de CFR, dar de la
niciunul nu a plecat cu mâna goală. De cele mai multe ori locul întâi era al lui şi toţi colegii îi recunoşteau valoarea. Domnul Gheorghe s-a dezvoltat în acelaşi timp cu traficul feroviar: a început la bordul locomotivei cu abur, urmată de cea diesel-electrică şi apoi cea electrică.
Bogdan Gheorghe îşi aminteşte cu bucurie de cuvintele cu care era întâmpinat de soacra sa, pe vremea când lucra pe locomotiva cu abur: „Ia uite cum vine Gică ca un hornar acasă!“. „Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez pe locomotiva cu abur. Aveam 26 de ani şi când alţii erau avansaţi la cea electrică, eu încă mă mai bucuram de cea cu aburi“, mărturiseşte Bogdan.
Bărbatul spune că meseria are şi riscurile ei. În toată cariera sa, cinci oameni i-au sărit în faţa trenului. „M-am bucurat când am ieşit la pensie, pentru că meseria este totuşi solicitantă, dar tot nu m-am lăsat: am fost portar la Tribunal o perioadă, pentru că nu puteam sta acasă“, spune bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi două fete. V-au dăruit nepoţei?
Da, cum să nu?! Am un nepot în Canada, de 26 de ani. Şi una dintre fiicele mele este acolo. Mai am două nepoţele în Braşov, una este mai înaltă decât mine şi are 19 ani, iar cealată 14. Sunt foarte mândru de ele.

Ce vă supără el mai tare?

Trebuie să mă operez de cataractă şi sunt foarte supărat că operaţia mă costă mai mult decât am eu pensie. În rest, mă plimb şi mă bucur că sunt pensionar.

Ce-i place
„Întotdeauna mi-a plăcut să fiu serios, să-mi fac treaba aşa cum trebuie. Acum, îmi place să mă plimb, să mă reîntâlnesc cu colegii şi să povestim. Îmi place să mănânc orice conţine carne“, susţine bărbatul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place cum se înţeleg oamenii în colectivitate. Eu am stat la casă şi acum, de când m-am mutat la bloc, mi-am dat seama de asta. Dar, cu toate acestea, nu-mi place la casă, pentru că sunt cheltuieli mai mati”, declară Bogdan Gheorghe.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite