Cea mai veche orgă din România se află la Braşov FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orga de la Buneşti va putea fi auzită mâine, de la ora 18.00, la Biserica Neagră, foto: Bogdan Crăciun
Orga de la Buneşti va putea fi auzită mâine, de la ora 18.00, la Biserica Neagră, foto: Bogdan Crăciun

Reprezentanţii Bisericii Negre fac eforturi pentru a strânge fondurile necesare restaurării celei mai vechi orgi din România. De curând a fost restaurată orga bisericii din Buneşti.

35.000 de euro, atât a costat restaurarea orgii de la Biserica Evanghelică din Buneşti. Banii au venit de la o fundaţie din Germania. Orga fost adusă la Biserica Neagră, pentru că bucăţi mari din tavan se prăbuşeau peste ea. Oraga datează din anul 1805, iar restauratorii i-au refăcut o parte din  mecanism.

Orga de la Buneşti va putea fi auzită mâine, de la ora 18.00, la Biserica Neagră, foto: Bogdan Crăciun

În semn de sărbătoare, Biserica Neagră deschide de mâine stagiunea estivală a concertelor de orgă, de la ora 18.00, cu un concert extraordinar la trei orgi. Organiştii Paul Cristian, Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt vor cânta la trei instrumente istorice: orga proaspăt resturată de la Buneşti, orga Buchholz şi orga Hesse.

orga

Preţul unui bilet este de şase lei, iar stagiunea se va încheia în 27 septembrie. Doi lei din fiecare bilet vor ajunge în fondul pentru restaurarea orgilor istorice. Orga de la Buneşti va fi montată la Biserica Sfântul Martin de pe Dealul Cetăţii.

orga

Orga din Hamba, judeţul Sibiu

Bani pentru instrumentele-monument

Alte două orgi adăpostite la Biserica Neagră vor fi restaurare, în curând. Una dintre cele mai vechi orgi din România, de la biserica din Rupea a fost ultima dată restaurată în 1726 şi datează din secolul al XVII-lea.

orga

Orga din Rupea, cea mai veche din România

„Este un instrument emblematic, cel mai important din România. Există şi instrumente mai vechi, dar nu aşa de mari ca acesta. Pentru restaurarea sa s-au astrâns până acum 17.000 de euro, jumătate din cât ar fi nevoie pentru restaurare", a declarat Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre.

orga

Un alt instrument important a fost salvat de la vandalizarea completă din biserica din localitatea Hamba, judeţul Sibiu. Instrumentul a fost construit în anul 1837, iar pentru restaurarea sa este nevoie de 35.000 de euro.  

Este de datoria noastră să încercăm să păstrăm patrimoniul istoric şi mai ales să-l prezentăm publicului“, a mai spus Schlandt.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite