Braşov: PORTRET/ Cătălin Andrei, voluntarul pasionat de arta origami

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Cătălin Andrei, voluntarul pasionat de arta origami
Braşov: PORTRET/ Cătălin Andrei, voluntarul pasionat de arta origami

Pentru Cătălin Andrei, viaţa se compune din bucurii izvorâte din lucruri mici. De un an s-a iniţiat în această artă şi împărtăşeşte din pasiunea sa copiilor.

Mai multe imagini, AICI!

Profil
NĂSCUT:
24 septembrie 1981, Braşov
STUDII: Facultatea de matematică Informatică, Braşov
FAMILIE: Părinţi, un frate şi o soră

Cătălin Andrei este voluntar de opt ani, încă din timpul facultăţii. Acum este alături de echipa Centrului pilot de voluntariat. Aici i-a venit ideea de a organiza un curs de origami, arta pe care a descoperit-o printr-o poveste. „Totul a pornit de la o poveste pe care am citit-o pe net, despre Sadaki Sasako, o fetiţă din Japonia, bolnavă de leucemie, căreia i s-a promis că dacă va face o mie de cocori de hârtie, se va însănătoşi. A murit înainte să reuşească şi de atunci pleacă anual câteva mii de cocori, făcuţi de copii din toată lumea, către Japonia. Acesta a fost modelul pe care l-am creat şi eu. Să realizăm cât mai multe figurine, să le expunem pentru vânzare, iar toţi bani adunaţi să meargă la cei care au nevoie“, spune voluntarul.

Îi place să lucreze cu copiii
Pentru Cătălin Andrei, interesul pentru origami depăşeşte anumite limite. Ceea ce îl interesează pe tânăr este, de fapt, interacţiunea cu oamenii şi mai ales fericirea din ochii copiilor, atunci când realizează o figurină din hârtie. „Am mai lucrat cu foarte mulţi copii. În primul meu an de voluntariat am lucrat cu copiii dintr-un centru de plasament din Ghimbav, i-am ajutat la teme, am făcut tot felul de activităţi cu ei şi cred că am reuşit să-i responsabilizez“, mai spune voluntarul.

Exerciţii de imaginaţie
Tânărul îi învaţă acum pe micuţii interesaţi de arta origami să se joace cu hârtia în cel mai creativ mod cu putinţă. „Pe lângă faptul că tehnica origami dezvoltă imaginaţia, copiii învaţă formele geometrice, li se dezvoltă ambele emisfere şi poate fi gândită chiar şi ca o tehnică educativă. Pentru cei mai mulţi este şi un mod de a învăţa lumea animalelor şi au satifacţia de a le realiza cu mânuţele lor. Pe de altă parte, dezvoltă dexteritatea, îi ajută să vadă lucrurile altfel şi le dezvoltă răbdarea. Unii dintre ei sunt atât de mândri de realizări, încât îşi decorează camera cu aceste figurine. Practic, îşi realizează propriile lor jucării“, spune Cătălin Andrei.

Cursul predat de Cătălin are şi o latură ecologică, fiind o formă artistică de reciclare a hârtiei. La primele cursuri, copiii au realizat animăluţe, bărcuţe, morişti, şi alte figurine din paginile revistelor şi ziarelor care ar fi ajuns în mod normal la gunoi.

Cătălin lucrează ca programator la o firmă braşoveană şi deşi arta origami nu are aparent nico legătură cu domeniul său, tânărul spune că îşi găseşte timp pentru a le îmbina pe toate. „Arta origami mă relaxează“, încheie voluntarul.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai complicată figurină pe care ai făcut-o?
Au fost mai multe. Am încercat să fac o dată o cămilă, dar nu mi-a iesit foarte bine. Sunt mai mulţi paşi care trebuie parcurşi, dar dacă ratezi unul, nu-ţi mai iese nimic.

Ce pasiuni mai ai?

În general, sunt orientat spre partea ludică a lucrurilor. Printre altele, cânt la chitară, practic zborul cu parapanta şi paraşuta şi chiar şi escaladarea munţilor. Îmi place să mă imlic în proiectele de ecologizare. Respect foarte mult natura.


Ce-i place:
„Îmi place foarte mult să fiu în mişcare. Am o pasiune pentru înot, alergat, plimbatul cu bicicleta, să escaladez munţii şi în general tot ce ţine de natură. “, spune voluntarul.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac activităţile statice. Nu-mi place nesimţirea oamenilor şi nici lipsa de respect. De cele mai multe ori reuşesc să mă ţin departe de toţi oamenii care nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mine, fără să fac eforturi“, mai spune Cătălin Andrei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite