Casele din Centrul Braşovului cad la primul cutremur (FOTOREPORTAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La primul cutremur, tavanul clădirii în care locuieşte Ana Balaş se va prăbuşi. Foto: Bogdan Crăciun
La primul cutremur, tavanul clădirii în care locuieşte Ana Balaş se va prăbuşi. Foto: Bogdan Crăciun

Locuitorii clădirilor încadrate în clasele de risc seismic spun că nu au bani să-şi consolideze casele. Majoritatea construcţiilor de pe „lista neagră" a imobilelor cu grad seismic ridicat sunt cele Centrul istoric, care sunt în pericol să se prăbuşească la un cutremur puternic.

Republicii, Mureşenilor, Postăvarului, Castelului, Apollonia Hirscher şi Nicolae Bălcescu sunt doar câteva dintre străzile din Centrul vechi al oraşului, pe care se regăsesc astfel de clădiri. Locatarii sunt speriaţi şi disperaţi că nu au posibilităţi financiare să facă reparaţii şi să se pună, astfel, la adăpost, în cazul unui posibil dezastru.

brasov

Ana Balaş are 73 de ani şi locuişte în imobilul de pe strada N. Bălcescu nr. 45, una dintre clădirile care au fost încadrate în clasa I de risc seismic. Vizibil afectată, cu crăpături imense în tavan, clădirea pune în pericol viaţa locatarilor.

brasov

„Locuim aici din 1982. Crăpăturile din tavanul de pe scară sunt de la cutremurul din 1977. Avem plăcuţa cu bulină roşie pe care urmează să o punem pe imobil. Zidurile sunt groase şi sperăm să nu se întâmple nimic. Bani pentru renovare nu avem, pentru că suntem pensionari", spune femeia.

brasov

Imobil din 1600

În mod vizibil, cel mai „fragil" imobil din Braşov este cel de pe strada Republicii nr. 22. Imaginea pe care acesta îl oferă turiştilor care circulă pe cea mai populată arteră din Braşov este una dezolantă.

image

Vopseaua scorojită, bucăţile de cărămidă care lipsesc din pereţi şi cele care cad, din când în când, pe stradă, sunt cele care arată că imobilul încadrat în clasa I de risc seismic şi în care numeroase persoane îşi desfăşoară activitatea se poate prăbuşi oricând.

brasov

Lista integrala a clădirilor cu risc sesimic din Braşov

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, instituţia nu poate aloca bani pentru expertizarea imobilelor care sunt în proprietatea unor persoane fizice şi că acestea au obligativitatea de a pune bulinele roşii pe clădiri.

brasov

Propriietarii imobilelor vizate pot, însă, să solicite prin intermediul Primăriei bani pentru realizarea expertizei tehnice la Ministerul Dezvoltării. „Primăria îi poate ajuta într-un singur fel, şi anume după realizarea expertizei le poate da bani pentru proiectul reabilitării, însă numai acelor proprietari care dau o declaraţie notarială prin care se obligă să realizeze apoi reabilitarea", a declarat Sorin Toarcea.

brasov

Proprietarii de locuinţe amplasate în clădiri aflate în clasa I de risc seismic trebuie mai întâi să-şi consolideze imobolul şi mai apoi îşi pot asigura casa. Legea asigurării obligatorii a locuinţei ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2010.

brasov

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite