Case desprinse din filmele SF, lângă Braşov FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Stelian Grajdan
Foto: Stelian Grajdan

Familia Kamner a renunţat la jungla urbană şi şi-a construit, chiar la poalele Pietrei Craiului, o locuinţă care pare teleporatată din viitor, având forma unei semisfere. Este prima locuinţă de acest gen din România.

Dacă ajungi pe drumul ce duce spre Plaiul Foii, pe lângă peisajul natural deosebit, privirea îţi este luată de două semisfere care lucesc în lumina soarelui. Bătrânii din Zărneşti s-au crucit când le-au văzut, neştiind despre ce este vorba. Cu cât te apropii observi că, de fapt, cele două „igluri“ argintii au geamuri şi chiar un horn din care iese fum, semn că acolo locuieşte cineva.
Ne-am abătut şi noi de la drum şi am bătut la uşa acestei locuinţe, parcă teleportată din viitor, în acest loc liniştit şi sălbatic. Uşa ne-a fost deschisă de Robert Kamner, fost bucureştean până acum doi ani, care ne-a poftit în locuinţa sa, care chiar dacă de afară pare că o poţi cuprinde cu braţele, în interiror este foarte spaţioasă, având chiar şi etaj şi în total zece camere, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi utili.

Foto: Stelian Grajdan

Click pe poze pentru a vedea cum arată din exterior domurile

Ore în şir de studiu

Acum doi ani, bărbatul de 44 de ani a luat decizia, să-şi ia soţia şi pe cei doi copii, să părăsească jungla urbană şi să se mute într-o zonă liniştită. „Am ales Zărneştiul, fiindcă se încadra în criteriile noastre, respectiv să fie totuşi, aproape de şcoli, dar în acelaşi timp să nu stăm lângă o aglomeraţie urbană. Să fie cât mai linişte şi un mediu sănătos pentru copiii noştri“, ne-a explicat Robert.
El a achiziţionat, prima dată, parcela de o mie de metri pătraţi, situată pe drumul spre Plaiul Foii, la aproximativ 6 km de Zărneşti. Apoi, s-a apucat să studieze pe internet, vrând să-şi constuiască o locuinţă atipică. După ore de căutări şi analize, s-a hotărât să-şi construiască domuri-monolitice, construcţii care au apărut în America încă din anii ’70. Pentru a-şi construi locuinţa, Robert a apelat la serviciile unei firme din Polonia, specializată în asemenea construcţii şi chiar a vizitat una în Polonia, pentru a se convinge că merită să investească în aşa ceva.

Timp record de construcţie

O astfel de casă poate fi ridicată în maximum o lună, la roşu. Cele două domuri de la Zărneşti sunt primele care au o destinaţie rezidenţială, în România, existând câteva construcţii asemănătoare, dar folosite în scop industrial. „Practic, se toarnă o fundaţie, cu un inel de rezistenţă, pe care se prinde balonul, care este de fapt o prelată specială, adusă din America. Aceasta este ca un fel de cofrag pentru casă şi se umflă cu un ventilator industrial, după care capătă această formă de semisferă. Imediat după umflare, care durează vreo 20 de minute, pe interior, se suflă cinci straturi de spumă, în care se înfig nişte ancore de metal, pentru susţinere. Apoi, se face structura din fier beton, armarea, se stabilesc locurile unde vor fi geamurile şi uşile şi se decupează, iar la final se toarnă peste toate acestea cimentul“, ne-a destăinuit bărbatul tehnica unei astfel de construcţii.

Foto: Stelian Grajdan

Click pe poze pentru a vedea cum arată în interior locuinţa viitorului

Costuri minime de întreţinere

Casa este ecologică, iar costurile cu întreţinerea nu sunt mari, pe timp de vară respingând căldura, iar iarna acumulând-o. Dovada, domul, care în total are 300 de metri pătraţi construiţi, cu o înălţime de 6,3 metri, este încălzit acum doar cu o sobă de şantier, iar în casă este cald, chiar dacă afară şi pe timpul zilei au fost minus zece grade Celsius. „Ideea a fost să ne schimbăm mediul de viaţă, să beneficiem de mai multe avantaje. Am avut 20 de motive să plecăm din Capitală, în primul rând poluarea, siguranţa de pe stradă, dar şi din şcoli, dar şi să scăpăm de tarficul infernal. La Zărneşti oamenii sunt mult mai politicoşi şi liniştiţi, iar de nebunie în trafic nu se pune problema“, ne-a mărturisit Robert.

În primăvară, familia Kamner se va apuca de retuşuri la cele două domuri, care chiar vor deveni locuinţe verzi la propriu, prelata urmând a fi vopsită verde, iar pe exterior să fie amenajate grădini verticale, prin montare unor „buzunăraşe“ în care să fie cultivate fel de fel de plante, care să îmbrace sferele. Pentru a ridica casele la roşu, familia a investit 80.000 de euro, dar costurile totale se vor ridica la 150.000 de euro, ţinând cont că în zonă nu este niciun fel de utilitate, iar pentru a avea curent, Robert va monta panouri fotovoltaice, care sunt destul de scumpe.

Pensiunea viitorului

După finalizarea lucrărilor, familia Kamner îşi va deschide o pensiune, cele şapte camere de la parterul primului dom urmând a fi închiriate turiştilor, iar în cel de-al doilea dom, care are 16 metri diametru, va fi o sală mare de mese şi o bucătărie. „Ne gândisem la o casă din lemn iniţial, dar am vrut o casă cu avantaje constructive. De exmplu, domul monolitic nu are stâlpi de rezistenţă, care ar fi ridicat costurile, şi mai ales este rezistent, atât la cutremure, cât şi la furtuni“, a explicat Robert. El speră ca, pe viitor, comunitatea de domuri de lângă Zărneşti să se mărească, ţinând cont că o astfel de locuinţă, care echivalează cu un apartament cu patru camere, costă, la cheie, 45.000 de euro. 

Soluţia unui material de construcţie ieftin

Betonul celular polimeric este un material revoluţionar de construcţie a cărui formulă chimică a fost inventată şi brevetată de Mina Codrin, socrul lui Robert Kamner. Este un material care seamănă cu BCA-ul, dar este foarte uşor şi nu absoarbe apă. Producţia acestuia este foarte ieftină, pentru a le crea fiind nevoie doar de apă, ciment, granule din polistiren (deşeuri) şi poliacetat de vinil, care sunt amestecate, iar compoziţia turnată în forme sau direct în cofrag.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite