Braşov: Cărţile din bibliotecă, sursă de venit pe perioada de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Cărţile din bibliotecă, sursă de venit pe perioada de criză
Braşov: Cărţile din bibliotecă, sursă de venit pe perioada de criză

Zeci de braşoveni au decis să-şi vândă volumele din bibliotecă, la anticariat. De luni până miercuri, între orele 8.00 şi 9.30, la Anticariatul situat vis-a-vis de Teatrul „Sică Alexandrescu“ se cumpără cărţi vechi. Angajaţii acestuia susţin că numărul celor care vin să-şi vândă cărţile din bibliotecă a crescut, de când a început criza.

Un număr din ce în ce mai mare de braşoveni hotărăsc să renunţe la volumele din bibliotecă, în favoarea unor mici sume de bani. Ieri dimineaţă, în faţa Anticariatului de lângă Teatrul Dramatic s-au aşezat la coadă cu genţi, căruţuri şi plase pline ochi cu volumele pe care le aveau în casă. Reprezentanţii Anticariatului susţin că „oferta este mai mare decât cererea. Lumea nu prea mai cumpără cărţi vechi, de valoare, ci aleargă după cele noi, cu grafică deosebită“, ne-a spus Maria Căpriţă, asociat unic al anticariatului.

Sume foarte mici

Chiar dacă braşovenii au cumpărat cu greu cărţile pentru a-şi completa biblioteca, renunţă acum dintr-o dată la ele. Asta deşi sumele pe care le primesc în urma tranzacţiei sunt foarte mici. „Preţul volumelor variază în funcţie de starea în care se găsesc, de titlu şi autor. De exemplu, o carte din 1793, în limba germană, o vindem cu 120 de lei. În preţul acesteia intră suma pe care o dăm vânzătorului, adaosul comercial, plus TVA-ul. Astfel, cumpărăm o carte cu un leu şi o vindem cu un leu şi jumătate“, a mai spus Maria Căpriţă.

„Volume de suflet“

La coada din faţa Anticariatului se aşează în special pensionarii. „Am adunat multe cărţi de-a lungul timpului. Acum nu mai am ce face cu ele pentru că nu am nepoţi cărora să le las. Am păstrat cele mai importante cărţi pentru mine, iar restul le-am adus la anticariat. Avem peste 100 de volume spre vânzare, însă nu cred că vom primi foarte mult pe ele“, a spus Ion Dumitrescu, de 70 de ani.

Pentru unii dintre braşoveni, puţinii bani proveniţi din vânzarea de cărţi sunt foarte importanţi. „Am rămas fără muncă. Încă nu primesc nici ajutorul de şomaj, iar soţia este internată în spital. Trebuia să fac rost de bani ca să ne descurcăm. Am adus la Anticariat peste 20 de volume mari, pe care am primit doar 130 de lei. Este o sumă foarte mică pe lângă valoarea volumelor. Nu aveam ce face.... Trebuie să ne descurcăm cum putem“, ne-a mărturisit Dan Palade, un braşovean de 42 de ani.

„Eu am citit şi citesc foarte mult. Nu aş fi renunţart la cărţi. E păcat să te lipseşti de ele, dar trebuie să fac compromisul ăsta“, a spus Dan Palade, un vânzător de cărţi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite