Braşov: Cornel Caminschi, pasionatul de spadă şi armură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Cornel Caminschi, pasionatul de spadă şi armură
Braşov: Cornel Caminschi, pasionatul de spadă şi armură

A confecţionat 40 de arme medievale de la sabia mongolă sau chineză, la spadele gemene şi rapiera folosită de muşchetari. 

Profil
NĂSCUT:
9 iunie 1972, Braşov
FAMILIE: căsătorit, un băiat de şapte ani
STUDII: Liceul Hidromecanica, Braşov
OCUPAŢIE: vopsitor auto

Cornel Caminschi, „s-a îndrăgostit” de spadă şi armură, urmărind diverse filme de acţiune pe care le privea cu multă atenţie. „Îmi făceam propriile arme din carton sau lemn şi mereu le mânuiam prin casă”, mărturiseşte bărbatul. 

Pumnalul, prima armă
Pasiunea înflăcărată a cam pierit după ce a început să aibă alte preocupări. „Când eram în clasa a VIII-a nu mă mai jucam de-a cavalerul, căci am început să fac arte marţiale şi mai tot timpul meu era ocupat cu acest sport”, povesteşte Cornel Caminschi. După ce şi-a satisfăcut stagiul militar, în 1993 s-a anagajat la un service auto. Pasiunea sa pentru armele medievale a reînviat atunci când avea 25 de ani, vărstă la care şi-a creat prima armă adevărată. „Am găsit o foaie de arc din care am făcut un pumnal. Apoi am făcut o spadă, am comandat un topor cu două tăişuri, am făcut o armură şi încet-încet colecţia mea de arme s-a mărit”, spune bărbatul.

Documente puţine
Cornel Caminschi a fost un autodidact în ceea ce priveşte cunoştiinţele care să îl ajute în confecţionarea armelor. Pentru a crea cele mai reuşite arme a trebuit să studieze foarte mult. Puţine au fost însă documentele pe care a reuşit să le găsească şi care să îl ajute în confecţionarea uneltelor. „M-am documentat de prin muzee, de pe internet, dar din cărţi ilustrate pentru copii. Am adoptat şi un stil propriu. Nicio armă pe care am făcut-o nu seamănă cu alta. Combin ceea ce găsesc în puţinele documente şi adaug o doză de imaginaţie”, declară pasionatul de spadă.

Face parte din grupul „Străjerii Coroanei”
Din 2004, Cornel Camischi face parte din „Străjerii Coroanei” şi se numără printre cele patru persoane care pot fi declarate veterane ale grupului. „Primul eveniment la care am participat ca şi grup a fost Festivalul «Ertnovember» din 2004. De atunci am participat la diverse manifestări medievale din Braşov, Râşnov, Sighişoara şi Mediaş”, spune Cornel Caminschi. Toate armele, pe care cavalerii grupului le poartă şi le mânuiesc, sunt create de Cornel Caminschi. Majoritatea sunt făcute din foaie de arc. „Pentru o singură armă mi-ar trebui 3-4 zile, dar eu mă apuc de mai multe odată şi asta înseamnă că mă întind mai mult cu ele”, declară bărbatul.

Doreşte să transmită pasiunea
Băiatul său de doar şapte ani este încă de pe acum pasionat de armele de luptă medievale. Cornel Caminschi ar fi foarte bucuros ca micuţul să îi ducă mai departe pasiunea pentru armele medievale. „Băiatul stă pe lângă mine când lucrez şi este şi el fascinat de arme. I-am făcut şi lui o mică spadă şi este tare mândru de ea”, spune bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri
Care este arma ta preferată?
C.C.
Cel mai mult mi-a plăcut o spadă, intitulată Ştefan pe care am creat-o chiar eu. Este o copie adaptată a spadei lui Ştefan cel Mare, după o poză apărută într-un Dicţionar de Enciclopedie. Din păcate s-a spart, am refăcut-o, însă nu mai pot lupta cu ea. 

Ce îţi doreşte pe viitor?
C.C. Mi-ar plăcea să fac un curs de armurerie, în care să învăţ exact cum se fac armurile. Asta mi-ar prinde foarte bine şi aş afla informaţii care să mă ajute în crearea armelor. 

Ce-i place

„Îmi place vinul şi muzica bună. Pentru mine, vinul bun este cel roşu, iar muzica bună este cea clasică, rock, medievală dar şi jazz”, susţine bărbatul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac manelele, oamenii proşti şi cei încrezuţi. Manelele mi se par kitschuri, au mereu aceleaşi texte şi ritmuri şi de fiecare dată copiază alte melodii”, declară Cornel Caminschi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite