Câinii poliţişti au făcut senzaţie, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patrupedele au arătat cum iau urma infractoriilor şi cum reuşesc să detecteze orice urmă de explozibil. La demostraţie au participat doi câini de la Serviciul Pirotehnic, trei câini de intervenţie folosiţi de „mascaţi" în misiuni şi un câine de urmă de la Serviciul Criminalistic.

Câinii poliţişti din cadrul IPJ Braşov au fost, azi, într-o formă de zile mari. Ei au participat la o demonstraţie în care şi-au arătat toate cunoştinţele dobândite la şcoala de dresaj. Demonstraţia a început cu doi câini din rasa Labrador, Nero şi căţeluşa Teo, folosiţi în misiuni de Grupa Pirotehnică. Nero, care este deja veteran în domeniu şi are nouă ani, a reuşit să identifice un colet suspect în care se afla material exploziv.

image

Click aici pentru mai multe imagini cu patrupedele în acţiune

Am efectuat o căutare cu câinele de serviciu a coletelor suspecte. Am folosit trei colete, dar numai într-unul se afla explozibil. În momentul în care animalul l-a identificat, ne-a semnalat prin poziţia aşezat", a spus agentul şef Daniel Şerban de la Grupa Pirotehnică.

A venit apoi rândul căţeluşei Teo, în vârstă de cinci ani. Aceasta a trebuit să găsească o bombă ascunsă la una din roţile unui autoturism. Pentru patruped nu a fost nicio problemă, fiindcă Teo a participat la peste 200 de intervenţii ale pirotehniştilor. În spatele acestor reuşite stau ore întregi de antrenamente.

La aceşti câini antrenamentele sunt mai dure fiindcă sunt bazate pe miros. Toţi câinii sunt şcoliţi la Sibiu şi în fiecare an îşi iau un atestat în baza cărora îşi desfăşoară activitatea", a mai spus agentul şef Daniel Şerban.     

Şef de promoţie

Serviciul Criminalistic l-a prezentat pe Rex, un Ciobănesc german, în vârstă de cinci ani, care a „absolvit" Şcoala Canină Chinologică Sibiu în 2008. Rex este folosit pentru urmărire  şi pază.

Este al treilea căţel de urmă şi protecţie pe care îl am şi îl folosesc în misiuni de intervenţie, percheziţii şi prelucrare urmă. Anul acesta, în martie, s-a găsit un craniu sub Tâmpa. Era sub zăpadă şi cu ajutorul lui Rex am găsit şi resturile descompuse, la circa 300 de metri distanţă", a spus agentul şef adjunct Adrian Letcă din cadrul Serviciului Criminalistic.   

Demonstraţia a fost încheiată de Ciobăneştii belgieni Malinois, folosiţi de „mascaţi" de la D.P.I.R  în intervenţii. Aceştia au arătat că nu le scapă niciun infractor indiferent cât de periculos ar fi.

Taz are doi ani şi trei luni. A făcut şcoala la Sibiu şi a fost şef de promoţie. Îl folosim la percheziţii domiciliare, la escorte sau scotociri", a spus agentul şef Cătălin Hăinală din cadrul DPIR Braşov.

IPJ Braşov are trei câini de intervenţie folosiţi de „mascaţi", trei câini de urmă la Serviciul Criminalistic, trei patrupezi folosiţi de Gruparea Pirotehnică, un câine folosit pentru depistarea drogurilor care este al BCCO şi 20 de câini pentru patrulare şi ordine în judeţ.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite