CET Braşov, o gaură neagră în bugetul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorul de energie termică braşovean a trăit, până acum, din subvenţii şi mai are încă datorii de 25 de milioane de lei. Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, susţine că măsura tăierii subvenţiilor la energie termică era necesară pentru a nu mai băga bani într-un sistem neprofitabil.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a afirmat că CET-urile sunt „găuri negre", iar oamenii plătesc mult pe căldura, pentru că sistemele sunt ineficiente. „A da subvenţie CET-urilor înseamnă să arunci cu bani pe fereastră, pentru că CET-urile sunt înglodate în datorii şi ineficiente", a spus Sebastian Lăzăroiu.

Cap de listă, în topul ineficienţei şi al pierderilor, este CET Braşov. Pe de o parte, din cauza reţelelor învechite, pe de altă parte, din cauza abonaţilor care au „uitat" să-şi mai achite facturile, furnizorul de energie termică a ajuns înglodat în datorii, în ciuda ajutoarelor care au venit de la Guvern prin intermediul subvenţiilor. La ora actuală, CET Braşov mai are de dat 10 milioane de lei la transportatori şi alte 15 milioane de lei la furnizorul de cărbune. „Mai avem însă, de încasat de la asociaţiile de proprietari în jur de 14 milioane de lei, facturi restante. Am mandatat «Tetkronul» să se ocupe de recuperarea lor", a explicat Florin Cuţitei, directorul CET. 

Gaură neagră „mascată"

Se pare însă, că edilii vor să acopere gaura neagră de la CET, iar de la 1 ianuarie 2011 au înfiinţat firma „Tetkron", care a luat pâinea de la gura fostului CET şi a început să se ocupe de furnizarea şi distribuţia agentului termic în Braşov. „De când am preluat noi sistemul, gradul de încasare al facturilor a fost de 91%. Restul datoriilor de la asociaţiile de proprietari au rămas la CET, care de altfel le şi are câştigate în instanţă şi va trebui să le recupereze", a explicat Sorin Mateciuc, directorul „Tetkron". Totuşi, la sistemul centralizat au mai rămas doar 16.000 de apartamente, iar preţul gigacaloriei aprobat de ANRE, fără subvenţie, este de 376 de lei. „O jumătate de miliard din subvenţie s-a dus şi la pierderi şi la clientela politică de la nivel local, pentru că doar unele CET-uri au fost modernizate", mai spune Sebastian Lăzăroiu. Acesta a explicat că Guvernul va elimina subvenţia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei şi va păstra doar suma de 120 de milioane de lei care reprezintă ajutoarele la încălzire pentru persoane vulnerabile.

 Ajutoare de la stat doar pentru unii

Co-preşedintele USL, Victor Ponta, a declarat că eliminarea de către Guvern a subvenţiei la încălzire este o măsură strict politică, prin care puterea atacă primarii din opoziţie. „Primarii USL se vor trezi în imposibilitatea de a asigura plata încălzirii şi a apei calde, în timp ce, pe ocolite, primarii PDL, cum este cazul la Arad şi la Braşov, vor primi bani de la bugetul de stat", a susţinut Ponta.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite