Braşov: CET a ajuns sub pragul de rentabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile furnizorului vor creşte considerabil, din cauza ultimului val de debranşări. Totuşi, vor continua lucrările de reabilitare a reţelei de distribuţie pentru a face „pârtie“ noii centrale pe biomasă, care ar urma să fie finalizată peste doi ani. Până atunci, furnizarea apei calde şi a căldurii rămâne o necunoscută.

Situaţia în care se află CET Braşov devine tot mai critică de la un an la altul. Chiar dacă nu a recunoscut direct, directorul CET, Florin Cuţitei, a confirmat faptul că după valul de debranşări de anul acesta, centrala se află sub pragul de rentabilitate, ceea ce înseamnă că şi pierderile vor creşte şi CET se va îngloda şi mai mult în datorii. Astfel, numărul consumatorilor rămaşi în sistem este de aproximativ 31.000, faţă de 79.000, cât erau la începutul anilor ’90.

Bani pentru reparaţii

În ceasul al XII-lea, CET va fi ajutat de către Guvern cu subvenţii, dar şi bani pentru reabilitarea reţelelor de distribuţie. Furnizorul are pierderi, cuprinse între 30 şi 35% pe reţea, dar nu va primi de la Ministerul Economiei decât un milion de lei pentru investiţii în acest sens. În schimb, gaura neagră din bugetul furnizorului va fi şi mai mare, din cauza numărului mare de consumatori care au părăsit sistemul şi care contribuie la dezechilibrarea reţelelor.
În prezent, CET pierde 100 de lei pentru fiecare gigacalorie, preţul de producţie fiind de 440 de lei/Gcal, dar preţul de vânzare, aprobat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, fiind de 340 de lei/Gcal. De asemenea, braşovenii plătesc energia termică cu 184 de lei/Gcal, diferenţa fiind acoperită prin subvenţii de la bugetul local.

Procesele... în vacanţă

Florin Cuţitei spune că singura soluţie pentru ca braşovenii să revină la sistemul centralizat este ca furnizorul să-şi îmbunătăţească calitatea serviciilor oferite. În schimb, revitalizarea CET va fi posibilă în cel mai fericit caz, peste doi ani, când noua centrală pe biomasă va lua locul vechiului colos. Până atunci, furnizarea apei calde şi a căldurii rămâne o necunoscută, deoarece „GDF Suez Energy” nu vrea să reia alimentarea cu gaz până ce restanţierii nu îşi vor achita debitul de 12 milioane la CET.
Până acum, au fost recuperaţi doar 1,2 milioane de lei, iar CET a demarat acţiunile în instanţă pentru 300 de datornici, dar cauzele nu s-au putut judeca până acum din cauza vacanţei judecătoreşti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite