Braşov: CAMPANIE: 1.200 de lei costă mobilizarea echipelor de la CET pentru debranşare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară” declanşează o campanie prin care solicită micşorarea taxelor aberante de debranşare. Citeşte zilnic ce spun factorii de decizie şi cum motivează aleşii tăi instituirea unor biruri care nu au nicio justificare economică.

Conducerea CET Braşov - firmă care este patronată de Consiliul Local - a majorat, pentru 2009, taxele de debranşare, astfel încât clienţii din sistemul centralizat de încălzire, care vor să renunţe la (de)serviciile CET, să fie descurajaţi sau puşi în imposibilitatea de a nu mai fi dependenţi de monopolul CET.
Dezarmantă este şi declaraţia directorului Cuţitei, care „explică” promptitudinea cu care operează angajaţii CET: „Noi avem un program în ceea ce priveşte debranşarea şi ea se execută în termen de 45 de zile de la depunerea solicitării”. Practic, dacă vrei să îţi pui centrală de apartament, renunţi la concediu. Mai rău este că autorităţile locale obligă braşovenii să dârdâie la iarnă pentru că vecinii nu îşi achită facturile, iar CET nu poate debranşa doar rău-platnicii, atunci, pentru că, oricum, te „omoară” taxele de la CET şi nici nu ştii când  îşi fac timp „specialiştii” de la CET.

Muncă de „specialist”

Astfel, pentru tăierea unui calorifer, lucrare care durează vreo cinci minute, taxa era de 80 de lei anul trecut, iar acum este de 100 de lei. „Bonus”, avizul tehnic pentru deconectare costă 100 de lei, iar anularea fiecărui racord de apă caldă, 60 de lei.
Tăierea ţevii este o operaţiune complexă, care presupune o înaltă calificare profesională. Pentru această lucrare se foloseşte o unealtă complexă, numită bomfaier, care trebui acţionată manual cu mişcări de „dute-vino”, până când conducta pe care (cu greu) venea agentul termic este retezată. Asta dacă nu se apelează la un flex, iar lucrarea durează şi mai puţin.

Salarii de nabab!?

Dacă este să facem un calcul simplu, în cel mai fericit caz, adică dacă se aşteaptă perioada de 45 de zile, un braşovean care locuieşte într-un apartament cu două camere trebuie să plătească pentru debranşare 700 de lei. În concluzie, CET Braşov cere pentru munca unui muncitor aproape 12 lei pe minut, considerând că operaţiunea se efectuează într-o oră. Cei care vor să se grăbească şi nu vor să stea cu sufletul la gură aşteptând echipele CET, plătesc în schimb, aproape 32 de lei minutul de debranşare. Dacă este să ne luăm după aceste taxe, ar însemna că muncitorii CET au salarii de nabab, dar de fapt, un angajat CET câştigă în medie 1.200 de lei, iar în unele luni salariile au fost primite cu întârziere, tocmai, din cauza faptului că încasările CET sunt foarte slabe.

Opt debranşări pe zi


Până în prezent, s-au depus 1.000 de cereri pentru debranşare, iar conducerea CET ne-a declarat că are zece echipe mobilizate pentru a le efectua. „O echipă realizează cam opt debranşări pe zi. Vom avea timp să le efectuăm până la 1 octombrie, atunci când instalaţiile se vor reumple cu apă”, a explicat directorul CET.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite