Braşov: CAMPANIE/ La CET, fondul de salarii creşte în loc să scadă, după ce muncitorii sunt disponibilizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: CAMPANIE/  La CET, fondul de salarii creşte  în loc să scadă, după ce muncitorii sunt disponibilizaţi
Braşov: CAMPANIE/ La CET, fondul de salarii creşte în loc să scadă, după ce muncitorii sunt disponibilizaţi

Promisa reduce a cheltuielilor este de fapt praf aruncat în ochii lumii, dacă analizăm bugetul de venituri şi cheltuieli. Cu toate că disponibilizează 110 dintre angajaţi, fondurile de salarii de la CET cresc exponenţial în fiecare lună până la sfârşitul anului, cu mai mult decât valoarea plăţilor compensatorii.

Conducerea CET s-a bătut cu pumnul în piept că, în ultima vreme, că trebuie să facă neapărat disponibilizări pentru a reduce cheltuielile şi a salva centrala de la moarte. Noua organigramă a fost prezentată consilierilor locali în Adunarea Generală a Acţionarilor, iar aceştia au aprobat ca 110 dintre angajaţi să fie disponibilizaţi. Astfel, la CET au mai rămas din 675 de muncitori 572, dar din personalul TESA au fost disponibilizaţi doar şapte angajaţi. „Am fost de acord cu această restructurare însă, am cerut Consiliului de Administraţie, încă din şedinţa trecută, să prezinte o explicaţie concretă pentru alegerea persoanelor care vor fi restructurate. Să ni se spună care a fost logica concedierii mai multor muncitori şi a mai puţinor angajaţi din persoanalul TESA”, a punctat consilierul local Adrian Atomei.

Paradoxul economiei promise

După cum reiese din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat în şedinţa AGA de săptămâna aceasta, în loc să se producă o economie, disponibilizarea angajaţilor produce de fapt o nouă gaură neagră la bugetul local. Astfel, plata salariilor compensatorii pentru cei 110 disponibilizaţi costă 231.000 de lei pe lună. Cu toate acestea, bugetul CET la capitolul salarii creşte lunar, până la finele anului, cu sume mult mai mari decât cele preconizate pentru achitarea respectivelor plăţi. Astfel, bugetul aprobat pentru salarii în lunie iunie, iulie şi august este de 1.868.000 de lei. Din septembrie, de când urmează să primească angajaţii disponibilizaţi plăţile compensatorii, cheltuielile cu salariile încep să crească cu toate că, teoretic, ar trebui să scadă, nemafiind necesară achitarea chenzinelor celor disponibilizaţi.

Câştigul mediu lunar: 3.400 lei

Astfel, în septembrie bugetul ajunge la suma de 2.194.000 de lei şi chiar dacă ar fi să adăugăm cuantumul salariilor compensatorii tot reiese o inexplicabilă diferenţă de 95.000 de lei. Sumele cresc şi lunile următoare, în octombrie fiind de 2.226 .000, iar în decembrie cheltuielile pentru salarii ajungând la suma de 2.405.000 de lei. „Cu toate că membrii CA ar fi trebuit să se prezinte o situaţie exactă a salariilor angajaţilor din personalul TESA, acest lucru nu s-a întâmplat. Ne-au transmis doar o situaţie a salariilor conducerii CET, iar dacă este să împărţim sumeele din bugetul pentru salarii, câştigul mediu la CET este de 3.400 de lei brut”, a precizat consilierul local. După cum a declarat conducere furnizorului, disponibilizările de personal vor continua şi lunile următoare.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite