Braşov: CAMPANIE: Reţelele CET produc pierderi enorme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: CAMPANIE: Reţelele CET produc pierderi enorme
Braşov: CAMPANIE: Reţelele CET produc pierderi enorme

Sistemul învechit de distribuţie a adus CET într-un blocaj financiar şi a lăsat zeci de mii de clienţi fără apă caldă. De această „boală” riscă să se molipsească şi „Eco-Heat”, care va folosi aceleaşi reţele.

Chiar dacă autorităţile locale susţin că sistemul centralizat de termoficare va fi salvat în maximum doi ani, când noile centrale ale „Eco-Heat” vor fi funcţionale, în prezent, reţeaua de distribuţie este învechită şi produce numai pierderi. O primă problemă care ar apărea ar fi ţinerea sub control a facturilor la încălzire.
Directorul tehnic al CET, Iosif Gulacs, a recunoscut faptul că actuala reţea de distribuţie, pe care o va folosi în continuare şi „Eco-Heat”, produce pierderi de 30-35% pe lună. „Atâta timp cât reţeaua publică de distribuţie care este în proprietatea municipalităţii nu este reabilitată, o factură corectă pentru consumator, va aduce în continuare pierderi la CET. „Eco-Heat” va reuşi să-şi recupereze din aceste pierderi, fiindcă cu aceeaşi capacitate produce atât energie termică, cât şi electrică”, a precizat Gulacs.

Rentabil doar cu energie termică

Totuşi, Bogdan Banu, project manager al „Eco-Heat” Braşov, a declarat că noua centrală nu va fi rentabilă decât dacă va produce atât curent, cât şi energie termică. Peste doi ani, ar urma să fie finalizate lucrările de amenjarea a noii centrale a „Eco-Heat”, care va lua locul CET. Investiţia de 70-80 de milioane de euro va fi suportată de un concern din Austria şi va avea o baterie de 4-5 motoare termice de cogenerare, pe gaz, cu un total de 20 MW/h atât termic cât şi electric şi o unitate de cogenerare alimentată cu biomasă, deşeuri lemnoase, cu o putere de 14 MW/h electric şi 40 MW/h.

Proiecte pentru reţele


Una dintre măsurile de perspectivă propuse de CET Braşov este „reabilitarea reţelelor termice de distribuţie şi de transport în vederea aducerii pierderilor în limite rezonabile”. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a precizat că strategia de reabilitare a sistemului de termoficare a fost aprobată de către Consiliul Local, dar mai trebuie pusă şi în aplicare. Reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie ar costa aproape 50 de milioane de euro şi ar urma să fie finalizată abia în anul 2017.

Pierderi şi la preţ


Pierderile nu au făcut decât să adugă CET într-o situaţie fără ieşire, respectiv să rămână fără gaz metan şi, implict, să lase peste 21.000 de apartamente fără apă caldă. De asemenea, CET mai pierde încă 100 de lei pentru fiecare gigacalorie, preţul de producţie fiind de 440 de lei/Gcal, dar preţul de vânzare, aprobat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, fiind de 340 de lei/Gcal. De asemenea, braşovenii plătesc energia termică cu 184 de lei/Gcal, diferenţa fiind acoperită prin subvenţii de la bugetul local.

Alte negocieri cu gazul

Conducerea CET ar urma să se întâlnească mâine cu cea a furnizorului de gaz, în încercare de a ajunge la un compromis şi a fi reluată livrarea pentru ca braşovenii să aibă din nou apă caldă. CET nu are deocamdată banii necesari achitării facturilor restante, care ajung la 60 de milioane de lei, unele asociaţii de proprietari continuând să întârzie plăţile.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite