Braşov: Contre între primar şi directorul CET (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Contre între primar şi directorul CET (CAMPANIE)
Braşov: Contre între primar şi directorul CET (CAMPANIE)

Chiar dacă există contracte individuale cu unii braşoveni rău-platnici, nu pot fi debranşaţi decât dacă permit accesul muncitorilor în casă.

La inaugurarea primei centrale termice a „Eco-Heat”, primarul George Scripcaru a susţinut că noua centrală nu are cum să ajungă în situaţia CET, respectiv să ajungă datoare la gaz, din cauza braşovenilor care nu-şi plătesc facturile sau chiar să se închidă. Acesta a precizat că soluţia pentru ca noul sistem centralizat de încălzire să supravieţuiască este încheierea de contracte individuale cu fiecare client, promiţând că pe viitor se va contoriza individual fiecare apartament. 

Şi cu contract şi fără, e la fel

Directorul tehnic al CET Braşov, Iosif Gulacs, a contrazis afirmaţiile primarului, spunând că nici cu contractele individuale situaţia nu este prea roz: „Pentru a-i debranşa numai pe rău-platnici, chiar dacă avem încheiat contract cu ei, avem nevoie de acordul lor să intrăm în apartament. Cu toate că există o clauză contractuală care ne permite să efectuăm blindarea caloriferelor în caz de neplată a facturii, actul nu poate fi mai presus de lege şi nu putem intra în casă”. În prezent, cu toate că în unele blocuri sunt încheiate astfel de contracte cu fiecare locatar, din cauza proprietarilor care nu şi-au plătit facturile a fost sistată furnizarea apei calde la tot blocul, la fel ca şi în cazul unde există un singur contract semnat cu CET pentru întreg imobilul.

Lucrări pe banii clientului

De asemenea, Iosif Gulacs a mai explicat că, pentru a se face contorizare individuală, trebuie modificată reţeaua de distribuţie din întreg blocul. „Trebuie făcută distribuţie pe orizontală la fiecare apartament. Toate aceste lucrări se petrec, însă, pe domeniul privat şi deci se pot realiza doar pe banii proprietarilor”, a punctat Gulacs. Ţinând cont de acest lucru şi mai ales de faptul că autorităţile nu au luat o decizie oficială în acest sens, majoritatea braşovenilor ar prefera să-şi pună centrală proprie decât să aştepte „marea contorizare”, unde desigur ar apărea noi probleme din cauza acelor persoane care nu-şi permit să plătească o asemenea lucrare.

Boc vede „o bombă cu ceas”

„Lipsa apei calde şi toată situaţia CET-ului la Braşov este o bombă cu ceas”, crede premierul   Emil Boc. El spune că, pentru a dezamorsa situaţia, a înfiinţat un comitet interministerial care are sarcina de a găsi rapid „soluţii clare” şi care „să rezolve problema definitiv”. „Trebuie eliminate în primul rând acele datorii uriaşe care sunt ca un bulgăre. Cu cât se rostogolesc cu atât se fac şi mai mari. Nu ştim încă modul în care vom reuşi acest lucru, dar cei care fac parte din comitet au sarcina să găsească soluţii”, a adăugat premierul.

Centrala pe biomasă

Peste doi ani, ar urma să fie finalizate lucrările de amenjarea a noii centrale a „Eco-Heat”, care va lua locul CET. Investiţia de 70-80 de milioane de euro va fi suportată de austrieci şi va avea o baterie de 4-5 motoare termice de cogenerare, pe gaz, cu un total de 20 MW/h atât termic cât şi electric şi o unitate de cogenerare alimentată cu biomasă, deşeuri lemnoase, cu o putere de 14 MW/h electric şi 40 MW/h.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite