Braşov: CET Braşov rămâne datoare vândută la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda banilor pompaţi de Guvern în sistemul de termoficare pentru ştergerea datoriilor, centrala braşoveană continuă să fie ca un parazit pentru Stat. Finanţele închid ochii faţă de debitul colosal de 90 de milioane de lei, pe care îl are Centrala Electrică de Termoficare (CET) Braşov.

Mai citiţi şi:

  • AGA a aprobat ştergerea penalităţilor restanţierilor CET
  • Gazul a renunţat la penalităţi şi la ipotecile pe terenurile CET


„Nu este pentru cine se pregăteşte, ci este pentru cine se nimereşte”. După acest principiu s-au ghidat guvernanţii, când au emis legea pentru acordarea unor ajutoare de stat în vederea supravieţuirii sistemelor centralizate de termoficare din ţară. Deşi, iniţial, guvernanţii vorbeau atât de ştergerea datoriilor la bugetul de stat, cât şi de cele la diferiţii furnizori ai CET-urilor, în final, ajutorul financiar aprobat a fost destinat în exclusivitate achitării sumelor restante la gaz, cărbune şi transport. Astfel, CET Braşov a rămas cu o datorie de aproximativ 90 de milioane de lei către Stat şi sunt slabe şanse ca ea să mai fie achitată vreodată. „Era vorba de două surse diferite de finanţare pentru achitarea datoriilor. Măsura prin care urmau să fie şterse şi restanţele la bugetul de stat nu a mai fost aprobată până în prezent”, a explicat Florin Cuţitei, directorul CET Braşov.

Terenuri sub sechestru

În ciuda datoriilor restante, Direcţia de Administrarea a Marilor Contribuabili nu se grăbeşte să ia vreo măsură pentru a determina CET să-şi plătească debitul, iar gaura din bugetul de stat să se mai cârpească. Singura măsură luată de finanţe a fost punerea unor sechestre pe unele terenuri ale furnizorului. „Este vorba de mai multe terenuri din incinta CET, dar deocamdată, nu s-au luat alte măsuri mai drastice, respectiv scoaterea lor la vânzare”, a precizat directorul CET.

75% din rău-platnici au promoţie

La mijlocul lunii octombrie furnizorul a primit drept ajutor de la stat 56 de milioane de lei, banii fiind viraţi direct în contul Gaz de Suez Energy, la care CET avea o restanţă de 60 de milioane de lei. Edilii, şi conducerea CET, au decis la rândul lor să facă o faptă bună şi să acorde o „promoţie” pentru braşovenii rău-platnici. Astfel, abonaţii cu datorii care îşi achită tot debitul până la data de 1 ianuarie 2010 beneficază de ştergerea penalităţilor acumulate la CET. Florin Cuţitei a precizat că aproximativ 75% dintre datornici s-au conformat şi îşi achită deja restanţele în rate. Din datoria de 11 milioane de lei, pe care populaţia o avea la CET, jumătate sunt penalităţi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite