Braşov: Zina Manesă-Burloiu este ambasadorul Braşovului în arta sculpturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Zina Manesă-Burloiu este ambasadorul Braşovului în arta sculpturii
Braşov: Zina Manesă-Burloiu este ambasadorul Braşovului în arta sculpturii

De 20 de ani, ciopleşte în lemn şi creează obiecte tradiţionale pe care le vinde în toată lumea. A renunţat la meseria de inginer pentru a se dedica în totalitate unei pasiuni din care a ajuns să şi trăiască.

Profil

Născută
: 28 aprilie 1970, satul Proviţa de Jos, Prahova
Profesia: sculptor
Educaţie: Facultatea de Mecanică
Familie
: căsătorită


Zina nu a fost un talent precoce. S-a îndrăgostit de arta lemnului pe la vârsta de 20 de ani, când a şi început să lucreze cu sârg. Mentorul şi îndrumătorul ei a fost maestrul Nicolae Purcărea, celebrul sculptor, de la care a învăţat secretele lemnului. Deşi în acele vremuri Zina era inginer tehnolog la societatea Roman, şi-a găsit timp pentru a-şi exploata pasiunea. „În anul 2001 am luat o hotărâre decisivă pentru viaţa mea şi anume să renunţ la serviciu şi să mă dedic în totalitate sculpturii”, povesteşte Zina. Încă din anii ’90 a început să participe la expoziţiile muzeelor de etnografie din Bucureşti, Braşov şi Sibiu. „Sunt o persoană foarte practică, tocmai de-asta am ales să fiu inginer. Am o manualitate deosebită, de care mi-am dat sema de când eram copil. Doar la 19 ani, când am şi început să lucrez, am realizat că mi se potriveşte şi am muncit mult în tot aceşti ani”, povesteşte Zina.

Expoziţii internaţionale

Viaţa Zinei s-a schimbat în totalitate atunci când a fost invitată de către Muzeul Satului să ia parte la o expoziţie internaţională, în New York, prilej cu care a început ascensiunea artistei. „Aveam ceva creaţii, dar am fost invitată mai mult pentru că ştiam foate bines să vorbesc engleza şi pot spune că acesta a fost atuul meu, mai ales că eram foarte tânără”, îşi aminteşte Zina. Artista face o gamă largă de obiecte de uz gospodăresc, de cult şi de arhitectură. „Am început prin a crea linguri de lemn. Prima pe care am făcut-o mi-a fost foarte dragă. Uşor, uşor m-am dezvoltat, iar acum fac orice obiect mi se cere”, mărturiseşte Zina.

I-a învăţat pe americani să sculpteze

Prima vizită în SUA a îmbogăţit-o pe Zina cu mulţi prieteni şi mai ales foarte multe cunoştinţe în domeniu. Curând a început să-şi cristalizeze relaţiile cu artiştii din America şi apoi cu sculptori din toată Europa. „Prin intermediul artei am reuşit să-mi îndeplinesc un vis: să văd lumea. Am fost invitată în Canada, Anglia, Franţa, Germania, Olanda, Grecia şi Germania”, spune încântată Zina. Braşoveanca a fost multipremiată în lume pentru arta sa, dar a făcut şi eforturi mari pentru a-i face pe străini să se îndrăgostească de România şi de Braşov. Dovadă că a reuşit stă invitaţia americanilor de a preda cursuri de sculptură în lemn în SUA. Obiectele de artă ale Zinei au ajuns chiar şi la licitaţiile de la New York.

Un om fericit

Zina visează ca în viitor să înceapă să creeze şi obiecte de mobilier ţărănesc. Deocamdată a reuşit să-şi sculpteze o poartă din lemn pe care a realizat-o cot la cot cu soţul ei. „Soţul meu m-a susţinut enorm. Şi el a renunţat la serviciu şi s-a apucat să creeze pandative din ceramică. Cel mai mare avantaj al nostru este că facem ceea ce ne place şi avem o viaţă foarte liberă. Chiar dacă petrec foarte multe ore în atelier şi muncesc foarte mult, mă consider un om fericit”, spune Zina.

Întrebări şi răspunsuri

Mai ai şi alte pasiuni?


Z. M.B.: În general pasiunea mea se învârte în jurul artei tradiţionale. Pot spune că deţin cea mai mare colecţie privată de ploşti din lume.

Care sunt obiectele pe care le creezi?

Z.M.B.: Realizez linguri, lingurare, blidare, sărăriţe, zaharniţe, boluri de lemn, cruci, troiţe, pristornice şi multe altele, la cerere.


Ce-i place

„Îmi place să colecţionez şi să restaurez obiecte de artă tradiţională, găsite în satul natal. Îmi plac foarte mult limbile străine, călătoriile, sportul, florile, animalele şi multe alte lucruri”, spue Zina.

Ce nu-i place

„Mi-e greu să spun ceva ce nu-mi place. În general nu-mi place să văd oameni trişti şi prost dispuşi.”

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite