Braşov: Primul cavaler al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Primul cavaler al Braşovului
Braşov: Primul cavaler al Braşovului

Nu este venit din poveşti demult uitate de majoritatea dintre noi, însă a fost primul cavaler învestit al Braşovului şi a înfiinţat primul ordin cavaleresc din municipiul nostru. Toate acestea la nici 16 ani.

Profil

NĂSCUT: 15 decembrie 1987
STUDII: Colegiul Naţional Andrei Şaguna, student la Facultăţile de Litere din Braşov şi Cluj
FAMILIE: Necăsătorit

Poveştile cu domniţe şi cavaleri nu mai sunt doar poveşti la Braşov, datorită unui puşti, pe vremea aceea. Încă de mic, Andrei Priam şi-a dorit să devină cavaler, ca aceia din poveştile pe care i le spuneau părinţii. „Când mă întreba cineva ce vreau să mă fac atunci când voi fi mare, spuneam repede că vreau să fiu cavaler. Când a văzut că nu îmi mai schimb ideea, mama a încercat să mă convingă că nu mai există cavaleri şi nu voi putea fi aşa ceva“, povesteşte acum tânărul.
Femeia a reuşit până la urmă să îl convingă.  Nu a durat mult însă pentru că la 10 ani, Andrei a ajuns cu părinţii la Festivalul Medieval de la Sighişoara. „Acolo i-am văzut pe cei din Ordinul Cavalerilor din Mediaş şi i-am zis mamei «Uite că mai există cavaleri»“, îşi aminteşte Andrei.  Anul următor i-a întâlnit din nou pe acei cavaleri din Mediaş. Nu au mai „scăpat“ de copilul care îşi dorea din tot sufletul să fie unul de-ai lor.

Vis împlinit

Visul i s-a îndeplinit în 2003 când avea puţin peste 15 ani. „Imediat după ce m-au învestit mi-am zis că trebuie să aibă şi Braşovul un Ordin al Cavalerilor şi am înfiinţat Cavalerii Cetăţilor Bârsei. Mi-am convins câţiva prieteni şi am început treaba. A fost extraordinar de greu pentru că nu aveam haine, nici loc de repetiţii şi foloseam bucăţi de platbandă în loc de spade“, mai spune Andrei.
În 2007 tânărul a hotărât că este timpul să facă mai mult decât ceea ce pentru mulţi poate părea o joacă de copii. A organizat primul Festival Medieval Turnirul Cavalerilor, din Braşov. „Am cheltuit din buzunarele noastre cam 5 milioane de lei, cum erau atunci. Noi am ţinut toate spectacolele pentru că nu aveam bani să plătim pe nimeni“, îşi mai aminteşte cavalerul.

image



Iubitor de istorie


În anul 2008 au obţinut finanţare de la Primărie însă anul acesta nu au mai primit nimic şi a luat hotărârea să pună taxă de intrare. Cu banii strânşi, au reuşit să plătească trupele. Pentru anul viitor Andrei are gânduri şi mai mari. „Vreau să fie cel mai impresionant spectacol. O să încercăm să realizăm un festival de nivel internaţional, să fie fără precedent în ţară“, concluzionează Andrei Prian.
Pentru mine e o pasiune nebună. Îmi place tot ce ţine de evul mediu şi sunt bolnav de patriotism local, transilvănean. Le arăt oamenilor cum era viaţa în trecut, în zona noastră. Toată lumea e sufocată de povestea lui Dracula care a devenit un kitch şi nici măcar nu este adevărată. Poveştile noastre sunt cel puţin la fel de captivante“, spune cu multă convingere tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

De unde îţi iei hainele şi recuzita?
Spadele le comand la firme specializate, dar sunt unele lucruri, cum sunt topoarele, pe care le facem noi. Hainele de luptă mi le fac singur în cea mai mare parte. La un pieptar de piele lucrez până la trei săptămâni. Îmi iau tipare de pe internet şi le ajustez pentru mine.
La câte spectacole ai participat până acum?
La sute de spectacole. Avem în medie cam 30 de spectacole pe an. În ultima perioadă am început să fim chemaţi şi la nunţi. Mai ales cele 10 domniţe care fac un spectacol impresionant cu focul. Pentru asta ne antrenăm foarte mult. Suntem aproximativ 25-30 de oameni şi repetăm de trei ori pe săptămână, câte trei ore.
Ce-i place
„Îmi plac foarte mult literatura, istoria şi muzica. Îmi plac artele, în general, şi evident săbiile şi tot ce are lamă. Îmi place şi să fiu în centrul atenţiei, în lumina reflectoarelor“, se destăinuie Andrei.
Ce nu-i place
„Nu suport rutina şi tot ce ţine de îngrădiri sau prejudecăţi. Nu suport să fiu bătut la cap şi nu îmi plac nici copiii sau adolescenţii EMO“, recunoaşte cavalerul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite