Braşov: Doru Dumitrescu este somelierul de vază al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Doru Dumitrescu este somelierul de vază  al Braşovului
Braşov: Doru Dumitrescu este somelierul de vază al Braşovului

Tânărul este unul dintre cei mai titraţi somelieri din România. A fost de două ori semifinalist european şi o dată semifinalist mondial.

Profil

NĂSCUT
: 16 iunie 1967, Ştefăneşti, Argeş
FAMILIE: căsătorit, un băiat
STUDII: Postuniversitara de Psihopedagogie, Universitatea „Transilvania” Braşov
OCUPAŢIE: preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România

Degustător profesionist al vinului, Doru Dumitrescu are statutul de preşedinte al Asociaţiei Somelierilor din România. Pasiunea pentru vin a moştenit-o de la bunicii săi care au fost viticultori. „Bunicii din partea tatălui erau viticultori şi mici producători de vinuri la Ştefăneşti, iar bunicii din partea mamei erau viticultori şi mici producători de vin în Blaj, în judeţul Alba”, mărturiseşte somelierul.

Activitate strălucită


În perioada ‘84-‘85, Doru Dumitrescu îşi aminteşte că a făcut singur primele vinuri şi primele derivate ale acestuia. „Am făcut vinuri cu fermentaţie în sticlă, vermuturi şi diverse băuturi distilate”, spune bărbatul. Curiozitatea sa pentru vin a pornit din nemulţumirea pe care a avut-o faţă de micii producători din Ştefăneşti. „Pentru început am făcut cantităţi mici, ca să văd cum iese. Nu îmi plăcea că în producţia de la Ştefăneşti strugurii nu erau separaţi, nici măcar, pe culori, că timpul culesului era empiric stabilit, şi că procesarea mustului era aerobă”, declară somelierul.
În perioada studenţiei, Doru Dumitrescu a fost ghid pe relaţia cu Anglia şi lucra în Poiana Braşov. De aici, a fost chemat la crama Cerbului Carpatin să participe la degustările de vin. Multe informaţii în domeniul someleriei a acumulat şi, în 1994-1995, când a avut un contract de somelier în SUA. „Acolo am învăţat foarte multe lucruri şi chiar pot să spun că m-am întors cu un bogat bagaj de cunoştinţe”, spune bărbatul.

Someleria din România

În 1994, a început să lucreze la crearea Someleriei în România. Tot atunci a fost contractat şi a participat la primul concurs de somelărie, organizat în România, desfăşurat la Bucureşti. De asemenea, au existat etape succesive în care a concurat pe plan naţional, dar şi internaţional. În 2000 şi 2004, în Franţa a ieşit semifinalist europen la somelărie, iar în 2007, în Grecia, a ieşit semifinalist mondial. În plus, a fost în juriul naţional balcanic European, a predat şi predă somelerie. „Am făcut prezentări de vinuri în România, Italia, Franţa şi SUA şi am scris diverse articole despre acest domeniu, care au fost publicate atât în ţară cât şi în stăinătate”, declară Doru Dumitrescu.
Somelierul susţine că acest domeniu necesită o pregătire permanentă, în care să se pună accent pe autopregătire. „Someleria este şi artă şi meserie. Ca somelier trebuie să ai aptitudini native şi acces la informaţii. Ai nevoie de 5, 10 ani de pregătire pentru a ajunge la un nivel de intrare pe piaţa someleriei”, mărturiseşte bărbatul.

Colecţie de vinuri


Având în vedere pasiunea sa pentru vinuri, nu se putea ca Doru Dumitru să nu deţină şi o impresionantă colecţie. „Am adunat într-o incintă climatizată peste 2.000 de astfel de băuturi. Am vinuri ce datează din al II-lea război mondial sau distillate chiar din perioada interbelică. Vinul este un univers de viaţă. Ne naştem cu vin şi murim tot cu el. Fiecare vin are o curbă a vieţii, precum are omul, naştere, apogeu şi moarte”, mărturiseşte somelierul.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt planurile dumneavoastră de viitor, în ceea ce priveşte someleria?

D.D.: Lucrez de ceva vreme la o carte despre somelerie, care se va adresa atât cunoscătorilor, cât şi celor mai puţin familiarizaţi cu acest domeniu.

Mai colecţionaţi şi altceva?

D.D.: Da, sunt şi un pasionat de scripofilie. Colecţionez înscrisuri istorice cu valoare. De exemplu, am acţiuni de la primele bănci din Braşov. Am reuşit să colecţionez circa 500 de materiale de înscrisuri istorice. În plus, colecţionez obiecte din aliaje de cupru şi glejărie.

Ce-i place

„Îmi plac plantele. Am seră şi acasă şi la firmă. Cred că în total ajung la mia de plante”, declară bărbatul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac manelele absolut deloc. Textele, ritmul, interpreţii, toate sunt josnice”, susţine somelierul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite