Braşov: Mihai Ciubotaru, omul care vrea să schimbe faţa Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Mihai Ciubotaru, omul care vrea să schimbe faţa Braşovului
Braşov: Mihai Ciubotaru, omul care vrea să schimbe faţa Braşovului

A trecut prin cariere fără nicio legătură: de la electronică la consultanţă în administraţia publică, până la vândut floricele şi cultivat afine.

Născut: 11 octombrie 1958, Braşov
Profesia: freelancer
Educaţie: SNSPA Bucureşti
Familie: căsătorit, trei copii

Mihai Ciubotaru consideră că a trăit două vieţi până acum. Prima, înainte de ’89, când a terminat Facultatea de Electrotehnică şi a lucrat într-o fabrică unde repara utilaje cu comandă unică. A doua viaţă a început după Revoluţie, când a absolvit în prima promoţie a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. În timpul studenţiei a fost director de cabinet în Guvernul României de pe vremea lui Roman, fiind expert la departamentul de structuri socio-politice. După preluarea cabinetului de către Nicolae Văcăroiu, Mihai a primit o bursă de analist politic la Institutul de Cercetări Politice ale Europei Libere. Întors în Braşov, Mihai Ciubotaru a fost şeful Serviciului de Programe şi Prognoze din cadrul Consiliului Judeţean. „În aceeaşi perioadă vindeam şi floricele pe strada Republicii. S-au îmbinat foarte bine, mai ales că de aici câştigam de o mie de ori mai mult decât la Consiliu sau la Guvern”, îşi aminteşte Ciubotaru.

Le-a dat lecţii britanicilor


În timp ce lucra la CJ a fost invitat de reprezentanţii unui district britanic să conducă departamentul de strategii de dezvoltare economică. „Ziarele din aceea vreme mi-au plâns plecarea. M-au rugat să nu plec, dar nu puteam să renunţ la Tâmpa şi, mai ales, eram hotărât să aplic ceea ce învăţasem la Braşov“, spune Mihai Ciubotaru.
La scurt timp a devenit consilierul primarului din aceea vreme, Ioan Ghişe, dar s-a despărţit de el după un an. „Am realizat atunci primul cod de conduită al funcţionarului public, prima strategie aticorupţie şi un proiect de management al centrului istoric. Apoi,am simţit nevoia de a face ceva foarte practic şi m-am angajat la o firmă de IT, reprezentanţă a unei societăţi din California, unde am fost şi director“, mai spune Ciubotaru.

Şi-a făcut fermă de afine

Acum, Mihai Ciubotaru se ocupă de foarte multe proiecte de dezvoltare economică a Braşovului. În plus, prin firma sa de consultanţă oferă sprijin localităţilor care îi solicită serviciile. Pe lângă asta, şi-a făcut o fermă de afine, la Zetea, în judeţul Harghita. „Casa mea de la Zetea este situată în vecinătatea unui lac. Am căutat peste tot un asemenea loc. Acolo mă simt cel mai fericit. Îmi doresc mai degrabă să fiu ţăran, decât consultant. Vara îmi place la Zetea, toamna şi primăvara în Braşov şi iarna la Barcelona, un oraş extraordinar”, mărturiseşte Mihai Ciubotaru.
Anul acesta a cultivat prima sa recoltă de afine, pe care a aşteptat-o cinci ani. Vrea să-şi deschidă un restaurant, iar luna viitoare va avea diplomă de bucătar.


Întrebări şi răspunsuri:


Ce alte proiecte pregătiţi pentru Braşov?


Am reuşit să obţin finanţare pentru construirea unei galerii comerciale pe strada Mureşenilor. Va fi un proiect deosebit, pentru că nu va semăna deloc cu mall-urile de tablă, clasice. Am foarte multe proiecte de interes pentru Braşov.

Aţi călătorit mult?

Am plecat în străinătate cu multe burse. Am fost la Tokio, Munchen, în Franţa, Belgia. Am văzut oraşe foarte dezvoltate, dar Bracelona este în topul preferinţelor mele.


Ce-i place

„Îmi place să fumez un trabuc cubanez bun, lângă un whisky la fel de bun. Îmi mai place foarte mult bucătăria indiană“.

Ce nu-i place

„Sunt vegetarian. Nu-mi place carnea. Nu-mi place răutatea şi prostia oamenilor“ .

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite