Braşovul a trecut la paşapoarte biometrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul document are mai multe elemente de securitate
Noul document are mai multe elemente de securitate

De astăzi, braşovenii îşi pot face paşapoarte electronice. Diferenţa nu o face doar designul exterior al documentului, ci şi preţul, care este dublu faţă de cel al paşapoartelor clasice.

Cei care doresc şă-şi facă paşaport trebuie să ştie că, începând de astăzi, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple va primi şi va soluţiona numai cereri pentru eliberarea paşapoartelor electronice şi a paşapoartelor simple temporare. Cei care îşi fac paşaport electronic, cu excepţia copiilor mai mici de şase ani, vor fi amprentaţi.

Faţă de modelul vechi, noul act conţine 50 de elemente de siguranţă. Paşaportul electronic permite stocarea datelor de identificare ale posesorului, precum şi a datelor biometrice: amprenta digitală şi imaginea facială.  Potrivit reprezentanţilor de la Serviciul Paşapoarte, actul este gata în 30 zile lucrătoare şi este valabil cinci ani. Cererile pentru noile tipuri de paşapoarte se vor depune doar la sediul Serviciului Paşapoarte Braşov, din str. Turnului  nr. 5, nu şi în sistemul de ghişeu unic de pe lângă Serviciile de Evidenţa a Persoanelor din judeţ.

Paşaportul temporar, o soluţie mai ieftină

Paşapoartele vechi sunt şi ele valabile până la expirare. Totuşi, cei care nu vor paşaport biometric, pot să-şi facă unul simplu, temporar, care este valabil un an şi costă 196 de lei. În schimb, pentru noul tip de paşaport, braşovenii trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani, 266 lei.

În plus, odată cu introducerea noului tip de paşapoarte, contul în care se depun sumele aferente contravalorii actelor se va modifica. Taxa consulară de 32 lei şi tariful suplimentar de 100 lei, pentru emiterea actelor în regim de urgenţă, se vor depune în continuare în acelaşi cont al bugetului de stat deschis la unităţile de trezorerie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite