Braşov: Braşovul, fruntaş la capitolul trafic de carne vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Braşovul, fruntaş la capitolul trafic de carne vie
Braşov: Braşovul, fruntaş la capitolul trafic de carne vie

Potrivit statisticilor, la Braşov au fost identificate cele mai multe victime. Pentru a preveni exploatarea sexuală a femeilor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), a lansat campania „Omul cu două feţe“.

La Braşov au fost înregistrate cele mai multe victime din ţară, 31 din 343, care au fost salvate de oamenii legii sau care au venit singure la Poliţie, în prima jumătate a anului 2009, potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Cele mai multe au fost victimele exploatării prin muncă, acestea picând uşor în plasa traficanţilor din cauza crizei financiare care a dus la pierderea locurilor de muncă. „Braşovul este judeţul cu cele mai multe victime identificate din ţară. Cauzele sunt multiple, dar se remarcă eforturile celor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi de la Poliţie, care au reuşit să le identifice. Numărul mare de victime din Braşov se mai explică prin faptul că Braşovul este o zonă de legătură şi de tranzit, iar nivelul de trai a scăzut destul de mult“, a explicat Adrian Vlădoiu, coordonatorul Centrului Regional Braşov al ANITP.

Campanie de prevenire

Pentru că situaţia este din ce în ce mai îngijorătoare, Inspectoratul General al Poliţiei Române, ANITP a lansat campania „Omul cu două feţe”, cu ajutorul căreia urmăreşte prevenirea exploatării sexuale a femeilor. Campania se desfăşoară în cadrul proiectului de twinning PHARE, „Consolidarea capacităţii insituţionale pentru prevenirea traficului de personae, în România“, sub sloganul „Tu contezi“. Din analiza statisticilor realizate de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a reieşit faptul că ponderea victimelor este deţinută de femei tinere şi minore, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, din mediul rural.

Promovare în şcoli

Campania se defăşoară în tabere şcolare şi are drept scop creşterea gradului de conştientizare, la nivel naţional, asupra riscurilor traficului de persoane, în scopul exploatării sexuale. Odată cu începerea noului an şcolar, campania va continua cu acelaşi mesaj.

România, favorita raficanţilor

Potrivit situaţiei ANITP, ţările preferate de traficanţi nu mai sunt cele din vestul Europei. Statisticile pe primele şase luni ale anului sunt surprinzătoare prin faptul că România este a treia ţară ca destinaţie a exploatării victimelor, după Spania şi Italia.


Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite