Braşovenii au salariul mediu peste media pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticienii spun că salariul mediu s-a majorat datorită creşterilor din industrie. Indicatorii economico-sociali din prima jumătate a anului 2010 situează Braşovul pe locul cinci într-un top al oraşelor afectate de criză.

Analiza realizată de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Braşov, pe prima jumătate a anului 2010, relevă cifre îmbucurătoare pentru economia braşoveană. Chiar dacă rata şomajului este în continuă creştere, pentru prima dată după zece ani, salariul mediu net la Braşov, depăşeşte media pe ţară.

„Acesta este un lucru pozitiv, care se datorează creşterilor producţiei industriei, care duc la câştiguri mai mari pentru salariaţi", a spus Ion Popescu, directorul DJS Braşov. Salariul mediu este cu 14,66% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1.439 de lei, la Braşov.

Cele mai mari salarii rămân cele din industria farmaceutică, energia electrică, IT, consultanţă, servicii şi mijloace de transport, care se încadrează între 3.000 şi 4.700 de lei, lunar. La polul opus, se află domeniul turismului, culturii, agriculturii, industriei alimentare, textile şi pază şi protecţie, cu salarii sub 1.000 de lei.

Exportul, în creştere la Braşov

Statisticienii de la Braşov pun creşterile salariale, din prima jumătate a anului 2010, pe seama creşterilor din industrie. Potrivit datelor statistice, exporturile au crescut mai mult decât importurile în judeţul Braşov, mai ales cele de produse alimentare, care au scăzut cu 3,6%. 

„Cifra de afaceri în domeniul industriei a crescut cu o treime la Braşov, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, mai ales în domeniul industriei auto, unde avem legături puternice cu ţările din UE", a mai spus Ioan Popescu.

Şomajul, „sport extrem" pentru tineri

În timp ce salariile cresc, rata şomajului este în continuă ascensiune, mai ales în rândul tinerilor. Dacă în anul 2009 Braşovul avea 170.380 de  salariaţi, în anul 2010 cifra a scăzut cu 14.296, ajungând la 155.742.

„Chiar dacă salariaţii sunt tot mai puţini şi numărul lor este în continuă creştere, productivitatea muncii creşte, la Braşov", a spus Mihaela Pâtea, director adjunct al DJS. Îngrijorător este că rata şomajului în rândul tinerilor este în ascensiune. În cifre, 6,9% dintre şomerii braşoveni au sub 25 de ani, iar 79,4% au între 25 şi 55 de ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite