Braşovenii, cei mai înrăiţi pariori din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui studiu aproape 100.000 de braşoveni au jucat la pariuri în intervalul mai 2010 - mai 2011. Pariorii braşoveni pe locul doi, după cei din Bucureşti, într-un clasament întocmit de Asociaţia Pariorilor Profesionişti din România.

Tot în acest interval, pariorii braşoveni au investit circa 2,5 milioane de euro în jocurile de noroc. La nivel naţional, suma totală jucată la agenţiile de pariuri ajunge la 80 de milioane de euro, Bucureştiul fiind pe primul loc la acest capitol, cu aproape zece milioane de euro „investite" de circa 850.000 de locuitori ai Capitalei.

În ultimii ani, jocurile de noroc şi pariurile reprezintă un mod de viaţă pentru mulţi români. De la an la an, oamenii pasionaţi de pariuri investesc sume uriaşe în jocurile de noroc. După Bucureşti şi Braşov, Timişoara completează podiumul, aici fiind 98.000 de pariori, cu o sumă totală pariată de 2,4 milioane de euro. Pe locul patru se situează Cluj-Napoca (95.000 de oameni care au „tocat" la pariuri 2 milioane de euro), iar pe cinci se află constănţenii (93.000 de pariori cu „investiţii" totale de 1,9 milioane de euro).

Bărbaţii, mari pariori

Conform acestor statistici, 68% dintre pariorii braşoveni sunt bărbaţi, iar restul femei. Pe grupe de vârstă, 39% dintre cei care pariază au între 18 şi 35 de ani, 27% între 35 şi 50 de ani, iar 34% dintre pariorii de sub Tâmpa au peste 50 de ani. În Braşov, fotbalul este sportul-rege şi la pariuri, 60% dintre pariori mizând pe meciurile de fotbal. Cu 16%, tenisul este următorul în topul preferinţelor, urmat de handbal (11%) şi baschet (7%).

Braşovenii pariază cel mai mult pe campionatele de fotbal din străinătate şi se tem să-şi mizeze banii pe meciurile din România, din cauza aranjamentelor din Liga I. Astfel, 21% dintre braşovenii care joacă la pariuri aleg campionatul din Anglia, 19% pe cel din Spania, 17% preferă meciurile din Italia, iar 15% duelurile din Franţa. Doar 13% îşi mizează banii pe Liga I, 10% pariază pe campionatul Germaniei, iar restul de 5% aleg alte campionate.

Campionatul Mondial, la putere

Pe primul loc în topul celor mai pariate evenimente sportive din intervalul mai 2010 - mai 2011 s-a aflat, evident, Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud, din vara anului 2010. Finala dintre Olanda şi Spania a înregistrat, la Braşov, un număr record de pariuri, peste 3.000 într-o singură zi. Pe locul secund în topul celor mai pariate evenimente s-a aflat finala Cupei României la fotbal, de anul acesta, dintre Steaua şi Dinamo, care a avut loc chiar la Braşov.

Podiumul celor mai pariate evenimente sportive din Braşov a fost completat de finala Uefa Champions League, din 2011, dintre Manchester United şi FC Barcelona. „La agenţia noastră a fost nebunie în ziua finalei de Liga Campionilor. Pe toată durata partidei au funcţionat pariurile de tip LIVE, astfel că braşovenii au avut şansa să parieze chiar în timpul partidei", a declarat Vlad Roşca, reprezentantul unei case de pariuri. În topul preferinţelor braşovenilor s-au aflat şi turneele de tenis de mare şlem, de la Wimbledon sau Roland Garros, dar şi meciurile echipei FC Braşov din Cupa României.

Câştiguri fabuloase

Braşovul este pe locul patru, la nivel naţional, într-un top al celor mai mari câştiguri înregistrate în intervalul mai 2010 - mai 2011. Cu 120 de lei pariaţi, un braşovean a dat lovitura vieţii, câştigând 891.550 de lei. În „Top 10" mai intră un localnic care a investit 2.000 de lei pe un bilet, câştigând fabuloasa sumă de 807.221 de lei, iar un alt braşovean a intrat în posesia unui bilet câştigător, în valoare de 799.802, cu 70 de lei pariaţi. Cel mai mare câştig din intervalul mai 2010 - mai 2011 s-a înregistrat în Bucureşti, acolo unde un parior a câştigat 1.445.884 lei, cu 500 de lei investiţi.

Pariurile, simplu hobby sau viciu care dă dependenţă?

În acest moment, în România există două tipuri de pariori. Cei care joacă din plăcere şi preferă să mizeze sume modice, fără să le fie afectat bugetul propriu, sau persoane care pariază zilnic, sume mari, în disperarea după câştiguri fabuloase. Însă, jocurile de noroc şi pariurile sportive în particular pot distruge complet viaţa persoanelor care nu ştiu să se oprească şi mizează nebuneşte sume fabuloase de bani.

„Din punctul meu de vedere, la nivel social cred că pariurile se pot compara cu etnobotanicele. Au acelaşi efect asupra omului. În general, persoanele care pariază caută un profit uriaş, pe termen scurt. În mintea pariorului apare un impuls, stimulat de ideea de a câştiga, care provoacă o excitaţie mentală, iar omul respectiv trăieşte în lumea lui. În ultimii zece ani am lucrat cu persoane care au pierdut tot ce aveau, de la lucruri materiale, până la familie. În aceste cazuri, susţinerea familiei este cea mai importantă. Problema este atitudinal-comportamentală, dar ţine şi de educaţia persoanei în cauză. Din păcate, din şapte persoane, doar două reuşesc să renunţe la pariuri", a precizat psihologul Cătălin Gherasim.  

Viaţă distrusă

Un braşovean a pierdut totul la pariuri. „Cunosc o persoană care a intrat pentru prima dată în viaţa lui într-o agenţie de pariuri în urmă cu cinci ani. Atunci avea o situaţie materială foarte bună, o slujbă stabilă şi familie. Respectivul frecventa agenţia noastră în fiecare zi, iar cel mai mult paria pe cursele de câini. Lăsa până la 1.000 de lei zilnic aici, fără să iasă în câştig. Între timp, omul a divorţat, şi-a vândut locuinţa, stă în chirie şi a rămas fără loc de muncă", a povestit Flavius Vlad, manager al unei agenţii de pariuri din Braşov.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite