Braşovenii aşteaptă prima zăpadă ca să îşi schimbe cauciucurile. Aflaţi preţurile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vulcanizările nu au, deocamdată, foarte mulţi clienţi. FOTO: Stelian Grăjdan
Vulcanizările nu au, deocamdată, foarte mulţi clienţi. FOTO: Stelian Grăjdan

Deşi vremea s-a răcit brusc, iar în zonele înalte a nins, braşovenii nu se grăbesc să îşi schimbe cauciucurile de vară cu unele de iarnă. Nici măcar amenzile consistente nu par să îi sperie.

Reprezentanţii vulcanizărilor şi service-urilor din Braşov spun că au început să apară clienţii, dar că lumea nu se înghesuie să îşi echipeze maşinile pentru sezonul rece. „De obicei, şoferii vin să îşi schimbe cauciucurile doar când dă zăpada. Nu înţeleg că nici la benzinărie nu te opreşti când nu mai carburant deloc", ne-a declarat Zoltan Csoma, proprietarul unei vulcanizări.
Există, însă, şi şoferi responsabili, care nu vor să lase schimbarea anvelopelor pe ultima sută de metri. „Nu poţi să îţi schimbi cauciucurile chiar pe 1 noiembrie. Acum am avut timp şi am vrut să evit aglomeraţia", ne-a spus Vasile Maxim, unul dintre şoferii care au venit să îşi pregătească maşina pentru sezonul rece.
Preţurile pentru schimbarea cauciucurilor pornesc de la 30 de lei şi pot ajunge până la 120 de lei, în cazul maşinilor de teren.

Vedeţi galerie foto din vulcanizări

Preţurile sunt influenţate şi de cât de bune sunt jantele. O jantă deformată are nevoie de mai mult plumb pentru a fi echilibrată, şi aşa creşte preţul. Dacă clientul vine cu cauciucurile puse pe jante, trebuie să facem doar echilibrarea şi montajul, iar preţurile sunt mai mici. Dacă trebuie să schimbăm cauciucurile de pe jante, atunci costă mai mult. Pentru o Dacia Logan, de exemplu, care nu are mari probleme la jante, schimbatul cauciucurilor de vară, cu cele de iarnă, pe aceleaşi jante, ajunge la 60 de lei", ne-a declarat Illyés Zalán
Condiţii impuse de lege
Odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de Guvern care impune echiparea maşinilor pentru de iarnă, autorităţile avertizează pe şoferii care aleg varianta mai ieftină de a-şi monta anvelope all-seasons. Ei spun că această alegere nu nu îi poate scuti de amenzi pe şoferii care nu ştiu că anvelopele trebuie să aibă pe cartea de identitate scris „Mud" plus „Snow", indiferent de formă (M+S, MS, M.S. sau M&S) la care se adaugă câteva semne distinct, respectiv un fulg de nea şi o creastă alpină.
Totuşi, dacă aceste cauciucuri nu se comportă bine pe un carosabil acoperit cu zăpadă sau îngheţat, iar maşina îngreunează circulaţia, poliţiştii sunt îndreptăţiţi să aplice amenzi. Preţurile pentru o anvelopă de iarnă nouă pornesc de la 120 de lei bucata, în funcţie de dimensiuni. Pentru maşinile de teren, însă, preţul unui cauciuc nou poate depăşi, 2.200 de lei. De aceea, unii şoferi aleg varianta second-hand, caz în care costurile se reduc aproximativ la jumătate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite