PORTRET: Mihaela Boroş este psihologul jandarmilor braşoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o carieră de 23 de ani în învăţământ, a ales să devină psiholog la Gruparea Mobilă a Jandarmilor. Chiar dacă nu este o muncă uşoară, Mihaela Boroş, se împarte cu succes între „meseria" de psiholog, soţie şi mamă.

Mihaela Boroş a fost învăţătoare timp de 17 ani. Pasiunea i-a fost insuflată din familie, de o mătuşă care a practicat aceeaşi meserie. În timpul în care a fost învăţătoare, a făcut facultatea şi au urmat şase ani de învăţământ special. „Am lucrat foarte mult timp cu copiii, dar mi-am dorit la un moment dat să lucrez şi cu adulţii. Atunci am dat concurs pentru postul de ofiţer specialist psiholog din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Braşov", spune Mihaela Boroş.

În anul 2006, Mihaela Boroş a devenit psihologul jandarmilor din unitate. În acelaşi timp, „psihologul jandarmilor" este şi soţie de preot, dar şi mama unei adolescente. Munca n-o împiedică pe Mihaela Boroş să aibă grijă de familia sa.

„Este o meserie dificilă, dar şi foarte frumoasă pentru că jandarmii au o personalitate puternică, iar discuţiile cu ei sunt extrem de interesante. Relaţia psiholog-subiect este condiţionată de respectul faţă de sine şi de persoana din faţa ta. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi cred că reuşesc să nu îmi neglijez familia", explică Mihaela Boroş.

Psihologul consideră că munca sa este extrem de necesară mai ales în actualele condiţii de criză financiară. „La nivel de minister există foarte multe suiciduri. Tocmai de aceea este foarte important ca jandarmul să discute depre problemele lui şi să găsească o rezolvare la acestea", mai spune Mihaela Boroş.

Combină sensibilitatea cu tăria

Normele în vigoare prevăd evaluări psihologice obligatorii la anumite intervale. Pentru cei care execută misiuni cu grad ridicat de risc, evaluarea se face anual. Pentru personalul contractual de la Gruparea Mobilă de Jandarmi, adică civilii din unitate, evaluările se fac o dată la cinci ani, iar pentru toate celelalte categorii, adică pentru cei care nu execută misiuni zilnice, evaluările se fac la trei ani.

 „Personalitatea jandarmului este una complexă şi se determină pe o perioadă mai lungă. Există şi cazuri mai grele, cele care presupun monitorizoare psihologică cu un program bine stabilit. În aceste cazuri, există şi restricţii privind armamentul", explică psihologul.

Mihaela Boroş este îndrăgostită de ceea ce face. „Iubesc din tot sufletul această meserie. Este o uniformă masculină, însă eu am lăsat orice prejudecată la o parte şi ştiu că în acest sector este nevoie şi de sensibilitate", adaugă psihologul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum îi determinaţi pe jandarmi să îşi deschidă sufletul?

Plecăm de la problemele din viaţa subiectului. Din aproape în aproape, încercăm să identificăm soluţii pentru fiecare ele. Presiunea care apasă pe umerii subiectului scade în acest fel, iar discuţia îi poate deschide acestuia noi orizonturi. Obişnuiesc să merg des în misiuni alături de colegii mei şi, în acest fel, comunicarea devine mai bună.

Cum se potriveşte statutul de femeie cu munca dvs.?

Ştiu să zâmbesc, ştiu să mă conformez ordinelor, ştiu să îmi mângâi copiii, ştiu să trag cu pistolul, gătesc, spăl şi bat pas de defilare. Îmi place munca mea şi îmi doresc să ies la pensie din Ministerul de Interne.

Ce-i place

„Îndrăgesc foarte multe lucruri care au legătură cu mine. Îmi place să petrec foarte mult timp cu familia, să le transmit tot ceea ce simt, pentru că nu ştiu cât timp rezervat am pe acest pământ şi ar putea veni o zi în care să nu mai fiu lângă ei".

Ce nu-i place

„Nu îmi place minciuna. Consider că poţi trăi acceptând absurdul, dar nu poţi trăi în absurd. Tocmai de aceea detest lucrurile care nu sunt făcute cu onestitate".

Profil

Născută. 2 aprilie 1969, Brăila

Studii. Faultatea de Psihologieşi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea „Pro Humanitas"

Familie. Căsătorită, o fetiţă

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite