Occidentalii se întrec la coasă pe plaiuri mioritice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luni, până la finalul săptămânii, comuna Ghimeş-Făget este gazda unui festival inedit de cosit. Irlandezii, englezii, austriecii sau maghiarii vor învăţa de la ţăranii români să cosească iarba câmpului, urmând să se organizeze şi un concurs pe această temă.

Zeci de turişti din Anglia, Irlanda, Norvegia, Austria şi Ungaria participă la Festivalul internaţional al cositului şi al fânului, care se desfăşoară, în această săptămână, în satul Aldămaş, din comuna Ghimeş-Făget, judeţul Harghita.

Reprezentantul organizatorilor, Biro Robert, a declarat că, la Festivalul internaţional al cositului şi al fânului au venit, în acest an, în afara localnicilor, zece turişti din Anglia, câte trei din Norvegia şi din Irlanda şi câte doi din Austria şi Ungaria, care au fost cazaţi la pensiunile din zonă. Unii, care nu au cosit în viaţa lor, au învăţat, luni, să ţină în mâini şi să lucreze cu coasa, să împrăştie iarba proaspăt cosită, ca să fie uscată de soare, iar iniţiaţii s-au antrenat cosind pentru concursul care s-a desfăşurat marţi.

În contact cu tradiţia

„Am mers cu toţii la două fâneţe, pe unii i-am învăţat să coseasă, iar cei care ştiau deja au cosit cam 1,5 hectare. Am organizat un concurs, câştigătorul fiind desemnat cel care a terminat cel mai repede de cosit un rând care a avut lungimea de 15 metri şi lăţimea de cel puţin două treimi din lungimea coasei.

A fost mare veselie", a precizat Biro Robert, pentru Mediafax, adăugând că juriul şi-a luat misiunea în serios şi i-a depunctat pe cei care au lăsat iarbă necosită în urma lor. Ieri dimineaţă, turiştii au mers întâi la fâneţe, să întoarcă iarba împrăştiată la uscat, apoi au făcut o vizită unui meşteşugar din sat care confecţionează coase şi greble pentru fân, iar astăzi este programată o vizită la o stână, unde vor vedea cum se prepară, în mod tradiţional, caşul, urda şi alte brânzeturi, după care vor fi invitaţi să deguste balmoşul şi alte mâncăruri ciobăneşti pregătite pe loc.

Vineri, turiştii vor aduna fânul în căpiţe, activitate care, potrivit organizatorilor, le va ocupa toată ziua, astfel că sâmbătă vor porni într-o excursie în munţi, pe jos, până la vârful Biliboc, unde vor participa, alături de localnici, la o comemorare a eroilor căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial. Unii vor pleca sâmbătă seara către case, dar cei care vor rămâne şi duminică vor merge la slujba de dimineaţă oficiată la biserica din sat, iar apoi se pot distra după voie, mai ales că în zonă va avea loc, la sfârşit de săptămână, şi un festival al mămăligii ceangăieşti cu brânză.

Lecţii de coasă pentru Charles

Festivalul internaţional al cositului şi al fânului a fost organizat la iniţiativa unui tânăr din satul Aldămaş, Sarig Attila, cunoscut parapantist harghitean, cu sprijinul coorganizatorului, Asociaţia Microregională „Pogany Havas" din Ghimeş-Făget, din care face parte şi o femeie din Marea Britanie, Barbara Knowls, care, impresionată de frumuseţea deosebită a locurilor şi de potenţialul natural, şi-a cumpărat o casă şi s-a stabilit în comuna harghiteană Delniţa.

De altfel, Barbara Knowls a fost vizitată, în luna mai, de Prinţul Charles, care a cerut să fie învăţat să cosească, iar la final a solicitat să îi fie trimisă coasa, dăruită de localnici, în Marea Britanie. Tot de la ea au aflat şi turiştii din străinătate despre Festivalul internaţional al cositului şi al fânului din Ghimeş-Făget.

Premierul Boc, provocat la coasă de Grigore Cartianu

În trecut, premierul României, Emil Boc, şi-a demonstrat măiestria în tainele cositului, pe terenul unei firme din judeţul Ialomiţa. Acesta a lansat şi o provocare, declarând, la acea vreme, în timp ce-şi ascuţea coasa: „Dacă ştie cineva dintre jurnalişti să facă mişcarea asta, îl primesc la şedinţa de guvern". Câteva zile mai târziu, redactorul-şef al cotidianului Adevărul, Grigore Cartianu, a venit cu o contraprovocare. Cartianu l-a invitat pe Boc la o partidă de coasă, în urma căreia să se aleagă cel mai bun cosaş. Însă, nici până în prezent această confruntare „la firul ierbii" nu a mai avut loc.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite