Microhidrocentralele, o afacere pentru comune
0Energia electrică produsă este „vărsată" în sistemul naţional, de unde este vândută către consumatori casnici sau industriali. Primăria Viştea se laudă că, până anul viitor, vor fi puse în funcţiune două microhidrocentrale, pe pârâurile Viştea Mare şi Viştişoara.
Hidroenergia nu este doar una ieftină şi ecologică, ci şi o sursă de venituri pentru comunităţile locale. La Braşov, nu toate localităţile au această oportunitate, dar nici cele care natura le permite astfel de investiţii, nu au în plan astfel de investiţii.
Există şi situaţii pozitive. „La noi în comună se lucrează de zor. Avem în construcţie două microhidrocentrale, pe care le realizăm cu ajutorul unor investitori din Spania şi Italia, în parteneriat cu Primăria Viştea", ne-a declarat primarul Florin Ioani. Rezultatele acestor parteneriate sunt aşteptate abia anul viitor, când este programată finalizarea lucrărilor, iar la bugetul comunei Viştea vor intra câteva zeci de mii de euro.
Primul contract, un parteneriat public-privat, a fost încheiat cu o firmă spaniolă în vederea construirii unei microhidrocentrale. La momentul respectiv, pentru a fi de accord şi investitorul, cea mai bună soluţie a fost închirierea terenului, aproximativ 4.000 de metri pătraţi pe pârâul Viştea Mare. Construirea propriu-zisă a microhidrocentralei revine spaniolilor.
„În aces caz vorbim despre o investiţie în valoare de aproape două milioane de euro. Câştigul localităţii este o chirie de aproximativ 10.000 de euro pe an pe care o încasăm la bugetul local", a precizat primarul comunei Viştea.
Cotă din producţie
Cel de al doilea contract încheiat de autorităţile locale din Viştea este parteneriatul cu o companie din Italia. Este vorba de construcţia unei mocrihidrocentrale şi pe pârâul Viştişoara, această investiţie totalizând circa un milion de euro.
La fel ca în cazul precedent, şi în cazul parteneriatului cu firma spaniolă, Consiliul Local le-a pus la dispoziţie investitorilor terenul. „De această dată, am convenit cu partenerul nostru ca Primăriei Viştea să îi revină o parte din producţia de energie electrică. Este vorba de 7% din totalul banilor obţinuţi din vânzarea producţiei anuale de energie electrică livrată în sistemul energetic naţional", ne spune primarul Ioani, care estimează că din aceată a doua afacere comuna ar putea încasa între 50 şi 75.000 de euro anual.
Cele două investiţii au îmbogăţit comuna, mai în glumă, mai în serios. „Veniturile încasate aduc un aport la bugetul local al comunei de aproximativ 30%. Este foarte important pentru noi, pentru că astfel am găsit sursele de finanţare proprii pentru bugetul local. Pe lângă redevenţele anuale, Primăria mai are de câştigat şi de pe urma impozitelor plătite de investitori, precum şi de pe urma creării de noi locuri de muncă", este convins primarul comunei Viştea.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:
