Braşov: EXCLUSIV/Romii fac legea în cursele de navetişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătorii, majoritatea adolescenţi, sunt terorizaţi de şicanele la care sunt supuşi de romi în autobuze. Doi copii din Bod au rămas fără telefoanele mobile după ce au fost tâlhăriţi de doi romi, iar o tânără din Săcele a fost scuipată şi înjurată.

Autobuzele care transportă navetiştii din Braşov în localităţile limitrofe au devenit adevărate curse ale teroririi, după ce grupuri de romi urcă în mijloacele de transport în comun şi îi şicanează pe călători. Martorii se feresc să intervină fiindcă se tem pentru viaţa lor.

În autobuzul care face curse zilnice între Bod şi Braşov, doi copii au rămas fără telefoanele mobile, după ce doi romi din Sânpetru i-au obligat să le dea aparatele. Incidentul s-a petrecut în timp ce copiii veneau la Braşov, pentru a merge la Sala Sporturilor.

La Sânpetru, s-au urcat în autobuz doi romi. S-au luat de noi. Mie şi unui prieten ne-au cerut telefoanele mobile. Mi-au zis: «Dă-mi telefonul, că te omor!». De frică, l-am dat. La fel a făcut şi celălalt băiat. Nu m-am dus la poliţie să reclam fiindcă poate se răzbună pe mine şi va fi mai rău", a spus Cătălin, de 17 ani, una dintre victime. 

Prietenii lui Cătălin, care erau cu el în autobuz, spun că niciun pasager nu a intervenit. „Două femei au văzut ce s-a întâmplat, dar s-au întors cu spatele. Şi mie au vrut să îmi ia un MP4player, dar l-am ascuns în buzunar. Înainte de a coborî din autobuz, ne-au zis să nu anunţăm poliţia, că altfel ne omoară", spune Alin, de 14 ani, din Bod.

Teroare şi în autobuzul de Săcele

O tânără de 23 de ani, care face zilnic naveta Săcele-Braşov, ne-a dezvăluit, sub protecţia anonimatulului, clipele de teroare trăite în autobuzul care o duce acasă. „Am fost agresată de diferiţi romi, care purtau arme la ei. Mă speriau cu cuţitul, mă scuipau şi mă trăgeau de păr. Mi-a fost foarte frică, dar nu aveam cum să ripostez Am făcut plângere la Poliţia din Săcele, dar nimeni nu m-a băgat în seamă", a spus fata.

Dacă în Săcele primarul Radu Nistor a decis ca în autobuzele care efectuează curse seara să existe câte un poliţist comunitar, edilul din Bod a găsit o altă soluţie.  „O să las las numărul de telefon al Poliţiei la fiecare şofer de autobuz şi când vede că să întâmplă ceva, să anunţe imediat. În umătoarea staţie de autobuz va fi deja un echipaj de poliţie care să gestioneze problema", a spus primarul din Bod, Claudiu Liliac.

Poliţiştii dau şi ei din umeri, fiindcă le este greu să probeze incidentele care au loc în autobuz. În consecinţă, romii scapă nepedepsiţi, iar călătorii nu au altă soluţie decât să îndureze toate şicanele acestora.

Declaraţie:

Îi sfătuim pe cetăţeni să vină la poliţie şi să depună plângere, altfel nu putem lua măsuri"  - comisar şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al IPJ Braşov

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite