Card gratuit, în loc de asigurare pe bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care pleacă în concediu pot obţine, gratuit, cardul european, de la Casa de Asigurări de Sănătate. Documentul se eliberează doar persoanelor care au plătit contribuţia la sănătate în România şi este valabil şase luni.

La ghişeele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, solicitantul trebuie să se prezinte cu o copie după actul de identitate şi cu dovada că este asigurat (adeverinţă de salariat sau talon de pensie). În cazul copiilor sub 14 ani, în locul buletinului se va depune copie după certificatul de naştere. În plus, solicitanţii trebuie să completeze o cerere tip care o găsesc pe internet sau o pot primi direct la ghişeu.
Cine beneficiază de card?

Doar persoanele asigurate, adică cele care achită contribuţia şi copiii până la 18 ani beneficiază de acest card. Au dreptul la el şi şomerii înregistraţi, care pleacă în străinătate să îşi caute de lucru. În cazul lor, cardul va fi folosit până la încheierea unui contract de muncă. Primesc acest card şi studenţii sau elevii care pleacă cu burse de studiu în străinătate. De asemenea, dacă dintre cei doi soţi doar unul munceşte şi are asigurare de sănătate, va primi card şi soţul fără serviciu, în calitate de coasigurat.

Odată cerererea înregistrată se trece la confecţionarea cardului, pe care îl vezi primi acasă, prin poştă, în maximum zece zile de la depunerea solicitării. Dacă lăsaţi totul pe ultima clipă, aveţi şi o soluţie de urgenţă. De exemplu, dacă rebuie să plecaţi în concediu peste două zile şi nu mai aveţi timp să aşteptaţi să primiţi cardul prin poştă, puteţi să depuneţi totuşi cererea. Veţi primi, în câteva ore, o adeverinţă, care înlocuieşte cardul. Pe acesta din urmă îl veţi primi, prin poştă, când reveniţi din vacanţă.

Cardul european de asigurat ţine locul asigurării medicale care se încheie la agenţiile de turism. Practic, nu mai sunteţi nevoiţi să scoateţi din buzunar câteva zeci de lei pe persoană, dacă plecaţi în concediu peste hotare.

Cum se foloseşte cardul

Cardul este valabil şase luni şi va putea fi folosit doar în ţara de destinaţie şi în cele de tranzit. Cardul este funcţional doar în ţările Uniunii Europene. El permite românilor să beneficieze de o gamă mai largă de servicii şi nu doar de cele de urgenţă, fără a mai plăti asigurări suplimentare. Cardul nu va acoperi însă tratamentul afecţiunilor preexistente călătoriei, ci doar al problemelor de sănătate ce apar în timpul sejurului. De exemplu, dacă omul are ulcer şi merge în străinătate doar ca să se opereze va plăti intervenţia din propriul buzunar.

Fiecare ţară cu regulile ei

Este însă posibil ca anumite servicii care sunt gratuite în România, în străinătate să fie doar compensate, astfel că asiguratul va suporta diferenţa. De exemplu, în Germania, românii vor achita o coplată de 10 euro pe fiecare zi de spitalizare.

De asemenea, în anumite state membre UE, prestaţiile medicale se plătesc de către asigurat care depune apoi o cerere de rambursare la casa locală de asigurări de sănătate. Asta dacă aţi ales un spital care are contract cu Casa de Asigurări. În general, pentrua beneficia de grtuitate sau reducere, trebuie să optaţi pentru un spital public. Dacă alegeţi un medic privat, atunci veţi plăti din buzunar tratamentul.

Numărul solicitălor este în creştere

Dacă în anii trecuţi numărul cererilor a fost destul de mic, acum braşovenii par să se fi obişnuit cu noul card european de asigurat. „În lunile de vară numărul solicitărilor creşte simţitor", ne-a declarat Luminiţa Niţu, purtător de cuvânt la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov. Toate informaţiile necesare cu privire la eliberarea cardului se pot găsi pe site-ul www.casbv.ro sau se pot obţine la telefon. 0268.547.668 sau 0800 800 978. Cererile se depun la sediul de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr.11, de luni până vineri între 8.00 şi 16.00.

9.236de carduri europene de sănătate s-au eliberat la Braşov, în primele şase luni ale anului 2011.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite