Cadrele medicale vor primi calificative, ca la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluarea vine în urma unui ordin al Ministerului Sănătăţii şi a reclamaţiilor venite de la pacienţii nemulţumiţi. În funcţie de performanţele pe care le au într-un an, angajaţii din Sănătate vor primi calificative de „foarte bine", „bine", „satisfăcător" sau „nesatisfăcător".

Potrivit proiectului de ordin al Ministrului Sănătăţii, evaluarea performanţelor profesionale individuale are ca scop aprecierea activităţii personalului, prin compararea gradului de îndeplinire a criteriilor de evaluare stabilite pentru un an, cu rezultatele obţinute în mod efectiv.

Părerea pacienţilor, foarte importantă

Orice pacient braşovean care doreşte să-şi exprime mulţumirea sau nemulţumirea faţă de un anumit cadru medical poate face acest lucru atât în unităţile spitaliceşti cât şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov. „Şi în prezent se face testarea mulţumirii pacienţilor. Fiecare are posibilitatea să ne scrie dacă are ceva reclamaţii. Bineînţeles că acei medici sau asistenţi care vor primi calificative slabe vor fi afectaţi la promovări, astfel că automat nu le va putea creşte salariul din grilă", a declarat dr. Alexandru Bălescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Dr. Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean spune că pe fiecare secţie a unităţii există urne speciale unde pacienţii pot depune reclamaţii sau mulţumiri. „În general, în cutiile acestea se adună bilete de mulţumire, pe când reclamaţiile îmi sunt adresate direct în birou", a declarat Neculoiu.

Chestionare pentru braşoveni

„Telefonul Pacientului", pus la dispoziţia bolnavilor internaţi în spitalele braşovene, pentru a-şi putea exprima nemulţumirile a fost uitat. Din reclamaţiile făcute până acum, braşovenii s-au plâns de faptul că aşteaptă prea mult în urgenţă până să fie văzuţi de un medic, de faptul că în spitalele nu sunt deloc condiţii bune şi de faptul că, de multe ori, personalul se poartă urât.

„Avem în lucru un proiect prin care dorim să aflăm gradul de satisfacţie al pacienţilor şi al cadrelor medicale prin completarea unor chestionare. Astfel vom afla cât de mulţimiţi sunt pacienţii şi vom arăta managerilor unităţilor sanitare care sunt măsurile ce trebuie luate", a declarat Gabriel Stanciu, director executiv Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală a Consiliului Judeţean Braşov.

Debutanţii, scutiţi de evaluare

Proiectul arată că procedura de evaluare a performanţelor profesionale nu se va aplica persoanelor angajate ca debutanţi. Pentru aceştia, evaluarea se va face după expirarea perioadei corespunzătoare stagiului. În ceea ce priveşte funcţiile de execuţie, criteriile de evaluare a performanţelor profesionale individuale vizează cunoştinţele şi experienţa profesională, promptitudinea şi operativitatea în realizarea atribuţiilor de serviciu prevăzute în fişa postului.

Pe de altă parte, pentru funcţiile de conducere, se vor utiliza şi alte criterii. Managerii unităţilor sanitare vor fi evaluaţi în funcţie de capacitatea de organizare şi de coordonare a activităţii compartimentului, capacitatea de a crea în compartimentul condus un climat stimulativ, neconflictual şi de bună colaborare cu alte compartimente.

Pacienţii pot face reclamaţii la tel. 0268.41.44.14, de luni până vineri, între orele 12.00 şi 16.00.

image

Nicolae Neicu, 31 ani, traducător
Ar fi bine să se întâmple asta, pentru ca medicii să fie mai amabili cu bolnavii pe care îi tratează

Raluca Şugă, 20 de ani, studentă
Poate în felul ăsta o să-şi schimbe comportamentul şi o să ne trateze şi pe noi cu respect

image
image

Ioan Balint, 53 de ani, mecanic
Eu cred că această evaluare ar putea îmbunătăţi sistemul sanitar. Ar fi mai bine pentru pacienţi

Mariana Militaru, 46 de ani, femeie de servici
Mi se pare corect să fie evaluaţi pentru că mulţi dintre ei nu sunt profesionişti şi se poartă urât

image
image

Silvia Vlad, 68 de ani, pensionară
Noi nu avem pregătirea necesară pentru a-i putea evalua profesional, dar alţii trebuie să-i testeze

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite