„Braşov, oraşul lui Stalin“, prezentat în imagini (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia „Braşov, oraşul lui Stalin“, în Casa Sfatului. Foto: Bogdan Crăciun
Expoziţia „Braşov, oraşul lui Stalin“, în Casa Sfatului. Foto: Bogdan Crăciun

145 de fotografii şi documente despre „Oraşul lui Stalin" sunt expuse la Muzeul Judeţean de Istorie, din Casa Sfatului. Expoziţia „Braşov, oraşul lui Stalin" poate fi vizitată până pe 14 noiembrie şi reprezintă o premieră.  Subiectul perioadei staliniste nu a mai fost tratat, din punct de vedere expoziţional, până acum.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

Marea majoritate a lucrărilor expuse fac parte din colecţia Muzeul Judeţean de Istorie. Sunt şi imagini provenite de la diverşi colecţionari. Expoziţia se referă la perioada stalinistă de aproape un deceniu. Oraşul nostru a fost numit oficial oraşul Stalin în data de 8 septembrie 1950. A purtat această denumire până pe 24 decembrie 1960.

„Expoziţia îşi propune să arate braşovenilor de toate vârstele imagini şi documente despre ceea ce a însemnat sovietizarea din punct de vedere social, economic şi cultural", a declarat Cristina Tănase, muzeograful care s-a ocupat de expoziţie.

Republica Populară Română

Imediat ce păşiţi în sala de expoziţii temporare din Casa Sfatului veţi observa un portret imens al generalului Iosif Visarionovici Stalin, la baza căruia apare sloganul des vehiculat în acea vreme, „Stalin şi poporul rus, libertate ne-a adus?". Semnul de întrebare lasă fiecărui vizitator posibilitatea să tragă concluzia finală.

Printre fotografiile şi documentele expuse se numără şi harta noii împărţiri administrative a Republicii Populare Române, din 1950, care era împărţită în 28 de regiuni, printre care se număra şi regiunea Stalin. La rândul ei, aceasta era alcătuită din şase raioane: Stalin, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Ciuc, Odorhei şi Racoş.

Inscripţia „Stalin" de pe Tâmpa

Cea mai sugestivă fotografie este cea în care, pe Tâmpa, se putea vedea inscripţia „Stalin" realizată din brazi. Inscripţia a fost vizibilă în perioada din anul 1953 până în anul 1960. 

Fotografii reprezentative pentru perioada stalinistă sunt şi acelea care dezvăluie un optimism ostentativ al oamenilor, care trebuiau să radieze de fericire, în timp ce munceau din greu la câmp sau în uzine.

Alte fotografii ilustrează statuia din ghips a lui Stalin, amplasată în 7 noiembrie 1951, pe locul actualei troiţe din faţa Consiliului Judeţean, dar şi a statuii din bronz, care se găsea pe locul actualului Cimitir al Eroilor.  

Expoziţia poate fi vizitată sâmbătă între orele 10.00 şi 17.30, iar duminică între 9.00 şi 16.30.

Preţul biletului de intrare variază între 1,5 şi 7 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite