Braşov: Ziua Naţională, sărbătorită din obligaţie la Cimitirul Şprenghi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Parada a fost prilej de mândrie pentru militari
Braşov: Parada a fost prilej de mândrie pentru militari

La ceremonie au participat câteva sute de persoane, dar din păcate, majoritatea au venit doar din obligaţie, lipsa de patriotism fiind remarcată de către veteranii de război, care au condamnat această atitudine.

Celebrarea celor 91 de ani de la făurirea Statului Naţional Unitar Român, prin întoarcerea Transilvaniei la patria mamă, a fost sărbătorită  în această dimineaţă şi la Braşov printr-o ceremonie militară şi religioasă. Pentru organizarea manifestărilor, autorităţile au ales însă, un loc nu prea inspirat, respectiv Cimitirul Eroilor Sovietici de la Şprenghi. Din păcate, publicul care a asistat la ceremonie nu prea a fost numeros, majoritatea celor prezenţi venind din obligaţie, respectiv cu diferitele organizaţii şi asociaţii care au depus coroane. Evenimentul a fost însă, prilej de mândrie pentru veteranii de război, care încă de dinaintea începerii manifestării s-au aşezat în pluton, rememorând vremurile trecute.

Braşov: Nicolae Megelea, veteran de război

Printre ei s-a numărat şi Nicolae Megelea (87 de ani), care este nelipsit la manifestările de acest gen. Cu mâna pe inimă a ascultat Imnul Naţional şi i-a salutat brav pe ostaşii care defilau. „Mă bucur când îi văd pe aceşti tineri, dar nu mai vreau să treacă prin ce am trecut eu. Pe vremuri cariera militară era foarte dură. Am participat la cel de-al Doilea Război Mondial şi am trecut prin multe. Am răbdat de foame şi am fost nevoit să beau apă de pe urma calului şi nu mai doresc nimănui aşa ceva", îşi aminteşte nenea Nicolae.

„Au învăţat istoria falsificată"

El ne poveteşte că a plecat pe front la 1 august 1943 din dorinţa de a lupta pentru libertate, dar este foarte trist când vede că tinerii din ziua de astăzi au uitat ce este patriotismul şi mulţi dintre ei se jenează deja când aud acest cuvânt. „Din păcate, tinerii au învăţat istoria falsificată a României şi nu mai au un ideal. Eu am intrat în război, când Ploieştiul a fost bombardat şi aveam un ideal. Avionul pe care lucram ca luptător-mitralior a fost lovit de trei ori, dar am continuat să lupt pentru libertate", ne-a povestit vârstnicul. El încearcă însă, să îi înveţe pe copii istoria adevărată şi este bucuros când ei sunt receptivi. „Celor din jurul meu le dau lecţii povestindu-le prin ce am trecut eu şi aşa devin şi ei interesaţi", ne-a spus nenea Nicolae.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite