Braşov: „Voluntariatul nu este o muncă «pe gratis»“
0
Roxana Ciopei a început să facă voluntariat de la 14 ani. Pune pasiune în munca sa şi îşi doreşte să schimbe metalităţile şi tehnicile convenţionale de învăţare.
Roaxana Ciopei (29 de ani) lucrează ca voluntar în Austria, la o şcoală privată. Tânăra îi ajută pe copii în activităţile zilnice, creează şi coordonează echipe de studiu pentru învăţarea limbilor stăine, dar şi activităţi de autodezvoltare şi cunoaştere, prin metode creative, informale şi nonformale.
Profesor pentru copii
Nici voluntariatul din România nu-i este străin Roxanei. Pentru că a început să facă voluntariat încă de la vârsta de 14 ani, Roxana şi-a dorit şi o experienţă în afara graniţelor. „A fost un pas firesc şi necesar. Voluntariatul este o parte din fiinţa şi identitatea mea. Un mod unic de a interveni şi de a modifica lucrurile şi situaţiile sociale într-un mod pe care mi-l doresc, de a cunoaşte oameni similari, de a împărtăşi acealeaşi valori şi credinţe, de a lupta pentru acelaşi scop social. Este o metodă de a mă bucura, de a aduce schimbări în realitatea imediată, nefiind dependentă de recompensele financiare. Am, astfel, mai mult control şi libertate de exprimare şi acţiune. Răsplata vine, însă, înmiit, împărtăşind aceeaşi muncă şi viziune cu ceilalţi voluntari, sponsori, oameni care sprijină acţiunile noastre. Este o muncă «pe gratis» doar din punct de vedere finaciar", crede Roxana Ciopei.
Ca voluntar, ea încurajează tinerii români să facă voluntariat, atât în ţară, dar mai ales în străinătate, pentru a putea face comparaţii şi pentru a avea capacitatea de a schimba ceva. „Voluntariatul este o oportunitate grozavă dacă îţi doreşti să experimentezi, să cunoşti o altă cultură, să înveţi o nouă limbă, să creşti, să te dezvolţi, să îţi asumi responsabilitatea traiului într-o ţară diferită, într-un altfel de context. În ţară fiind, nu îţi poţi privi sau înţelege propria realitate, nu o poţi integra obiectiv în propria ta viaţă, dacă nu ai cu ce să o compari", mai spune Roxana.
Austria cea verde
Pentru a ajunge în Austria, Roxana a aplicat la programul „Serviciul European de Voluntariat" şi locuieşte într-un campus studenţesc, în apropiere de zona istorică a oraşului. „Austria este o ţara foarte frumoasă, curată, cu oameni primitori, deschişi, prietenoşi, responsabili. Se reciclează peste tot, tot ce se poate, plastic, hârtie, sticlă. Este curat, cu multă verdeaţă, multe parcuri şi oameni calmi, frumoşi, care îţi zâmbesc pe stradă", spune Roaxana.
Tânăra îşi doreşte să continue să-i educe pe tineri şi copii, de a le oferi alternative sănătoase la traiul clasic, de a-i feri de „bombardamentele" media şi, mai ales, de a le schimba mentalitatea în mod pozitiv. „Ceea ce primesc înapoi este infinit mai important şi mai preţios. Banii, deşi sunt o valoare convertibilă în aproape orice, nu îţi pot aduce decât experienţe semnificative până la un punct", a încheiat Roxana Ciopei.
„Investeşte" în ceilalţi
Tânăra a absolvit facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca şi masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere şi Psihoterapie, în cadrul aceleiaşi universităţi. Toate cunoştinţele acumulate, dar şi experienţa din timpul voluntariatului, le „investeşte" în a-i ajuta pe ceilalţi. „De-a lungul timpului, am învăţat că nu e nevoie să învăţăm totul, tot ceea ce se predă, de exemplu, în şcoala «normală». Dimpotrivă, este imperios necesar să ne ascultăm chemarea, care e mai mereu înăbuşita de presiunea notelor, a tezelor, a ceea ce trebuie învăţat, pentru că e de viitor, că trebuie «acum» şi nu mai tarziu", este de părere Roxana.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:
