Braşov: Valeria Pantaziu face cea mai gustoasă ciorbă de perişoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeria Pantaziu este recunoscută în comuna Dumbrăviţa pentru mâncarea pe care o face. Femeia este cea mai solicitată gospodină când vine vorba de nunţi sau de alte petreceri de sute de persoane.

Valeria Pantaziu găteşte din tinereţe, iar de 10 ani nu se rezumă doar la gospodăria ei, ci pregăteşte mâncare pentru tot satul, la ocazii speciale. „Am prins tainele bucătăriei de la mătuşa mea. De copilă, stăteam pe lângă ea atunci când făcea mâncare şi încercam sa îi fur reţetele. Tot ce ieţea din mâna sa era foarte gustos. Mătuşa mea a murit de 20 de ani, dar se pare că mâncărurile ei se bucură de acelaşi succes", ne spune gospodina.

Mâncărurile Valeriei Pantaziu au fost tot timpul apreciate de cei din familia sa. Gospodinei i-a plăcut să adauge la fiecare reţetă mirodenii după gust şi a ajuns astfel să facă cea mai bună mâncare din sat, dar şi din împrejurimile comunei. Vestea mâncărurilor extrem de gustoase s-a dus repede, iar gospodina s-a trezit la poartă cu necunoscuţi, care îi cereau reţetele.

Unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare gătită de Valeriei Pantaziu este ciorba de perişoare. „Toată lumea laudă ciorba de perişoare făcută de mine, deşi nu e niciun mare secret. Folosesc borş şi dreg zeama cu câteva gălbenuşuri de ou şi cu smântână. În rest, ingredientele sunt cele cunoscute", spune femeia.

Bucătăreasa satului

De 10 ani, gospodina lucrează la un local din Dumbrăviţa şi pregăteşte masa pentru sutele de invitaţi de la nunţi, botezuri sau parastase. După ce primul fel de mâncare este servit, lumea din sală începe să întrebe de bucătăreasă.

„E drept că invitaţii sunt foarte mulţumiţi de mâncare. Toţi cred că este vorba despre reţete secrete, de bucatele sunt aşa bune. De fapt, singurul secret e să găteşti şi cu sufletul şi să nu uiţi de regulile bătrânelor gospodine. Mâncarea tradiţional[ românească este atât de apreciată pentru că bucătarii au păstrat vechile reţete", este de părere Valeria Pantaziu.

La petrecerile de la local, gospodina are alte două ajutoare la bucătărie. Femeia spune că şi acestea sunt la fel de pricepute şi că, fără ele, nu ar putea să pună nimic pe masa invitaţilor. „Am mare bază în ajutoarele mele. Chiar dacă plec ca să fac prăjiturile, cele două femei de la sală ştiu ce au de făcut şi totul merge ca pe roate", adaugă bucătăreasa.

Mâncarea Valeriei Pantaziu nu este apreciată doar de invitaţii de la petreceri, ci şi de proprietarii localului. „Şefa mea spune că dacă n-oi mai putea să stau în picioare, o să pot da indicaţii dn fotoliu, numai să iasă mâncarea la fel de bună", mai spune cu umor Valeria Pantaziu.

Profil

Născută. 5 mai 1944, Dumbrăviţa.

Studii. Şcoala generală din Dumbrăviţa.

Familie. Căsătorită, un copil.

Ce-i place

Femeia mărturiseşte că îi place să coasă, dar că nu mai are timp să facă acest lucru. Gospodina îndrăgeşte jocul şi portul popular şi ascultă oricând cu drag o cântare de prin părţile locului. Femeia crede cu tărie că buna dispoziţie este leacul pentru orice boală.

Ce nu-i place

Gospodina se întristează de fiecare dată când vede cum părticele dn satul ei şi din sufletul locului tind să dispară. Moartea tradiţiilor este pentru Valeria Pantaziu cea mai mare uitare a omului.

Întrebări şi răspunsuri

Care este mâncarea dvs. preferată?

Îmi plac toate mâncărurile gătite bine şi cu gust. Nu am numai o mâncare pe care o fac cu plăcere. Toate au specificul lor şi o aromă aparte care te face să te lingi pe degete. De la noi din casă nu lipseşte însă ciorba. Ne-am învăţat cu ea, iar dacă nu mănânc într-o zi ciorbă este ca şi cum mi-ai luat ceva de la gură. Ciorba este foarte bună şi pentru organism.

Cine vă ajută în bucătărie?

Soţul meu mă mai ajută. Când ştie că am foarte mult de gătit, el este mâna mea dreaptă. Face tot ce se pricepe şi îmi ascultă indicaţiile întocmai. Este cel mai bun ajutor pe care şi-l poate dori o gospodină. Soţul meu mă ajută chiar şi la prăjituri sau la turte şi deja a învăţat ingredientele şi cantităţile la anumite reţete.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite