Valer Rus vă invită la Muzeul „Casa Mureşenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dr. Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor“
dr. Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor“

De cinci ani conduce una dintre cele mai importante instituţii culturale de la poalele Tâmpei, Muzeul „Casa Mureşenilor".

Este doctor în istorie modernă, licenţiat al Facultăţii de Litere, Istorie şi Jurnalistică din Sibiu, are master în muzeologie, în cadrul aceleaşi facultăţi, dar a făcut şi cursuri de  Manager de proiect la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, la Bucureşti. Pe scurt, aceasta este cartea de vizită a directorului Muzeului „Casa Mureşenilor", Valer Rus.

Dacă nu ar fi fost muzeograf, cu siguranţă Valer ar fi ales cariera de profesor. „Înainte să mă angajez la Muzeul Municipal Mediaş am lucrat timp de două săptămâni la Şcoala Generală din comuna Hoghilag, judeţul Sibiu. Această localitate, situată lângă Dumbrăveni, mă face şi astăzi să întorc capul când trec cu trenul pe lângă ea", îşi aminteşte Valer.  

În facultate, a fost „discipolul" directorului Muzeului Brukenthal din Sibiu, care i-a insuflat dorinţa de a lucrat în acest domeniu. În scurt timp s-a angajat la Muzeul Municipal Mediaş.

Proiecte de succes

Cariera lui Valer a început să prindă contur încă din perioada studiilor. Din 2005 este director al  „Casei Mureşenilor" din Braşov. Aici, istoricul a implemetat proiecte care au atras sute de tineri.

Aş menţiona aici cele două proiecte scrise şi implementate de mine şi colegii mei de la muzeu, «Revitalizarea dansului de societate Romana» şi «Muzeul vine la tine». Ar mai fi «Recitalul de la ora 5», un eveniment devenit referenţial pentru viaţa culturală a oraşului, derulat deja de peste trei ani. Profesional, aş menţiona aici şi toate expozitiile la care am fost curator, sau desăvârşirea tezei de doctorat în anul 2008", declară Valer Rus.

Muzeograful crede în conceptul de „edutainment", adică atragerea tinerilor prin „produse" de entertainment cultural-educaţioanale în instituţiile de profil.

Întrebări şi răspunsuri

Cine a avut cea mai mare influenţă asupra dumneavoastră în copilărie? Dar acum?

Copil fiind, am crescut evident sub influenţa părinţilor mei. Mama, o unitariană sobră care nu acceptă nici astăzi minciuna, nici măcar prin omisiune, şi tatal, un împătimit al muncii (este pentru al optulea an consecutiv reangajat la o firmă privată deşi este pensionar) m-au impregnat cu valorile cinstei şi cultul muncii. Astăzi sunt extrem de impresionat de Steve Jobs, de maniera în care îşi reinventează compania de mai multe ori pe an, în cele mai variate şi neaşteptate forme, la cel mai înalt nivel calitativ şi cu cele mai ridicate aprecieri din partea consumatorilor produselor Apple. E un model pentru orice manager din lumea asta. 

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-aţi primit de la mama/tatal dvs?

Să fiu sincer cu ei. Mi-a permis să-i pot privi în ochi, chiar şi în momente foarte grele. Asta mi-a asigurat confortul psihic pentru a continua, bineînteles după ce mă descarcam de veştile mai puţin bune. Restul sunt sfaturi general valabile pentru oricine: să nu furi, să nu minţi, să fii bun etc.

Care sunt lucrurile pe care nu le-aţi învăţat de la şcoală?

Interacţiunea cu oamenii, originalitatea şi creativitatea. Sunt calităţi pe care a trebuit să mi le încurajez/descopar în alte medii, în alte circumstanţe. În România, în general se resimte absenţa tutoratului, adevarata coordonare a unui tânăr de către un adult. În majoritatea cazurilor, românii sunt self-made-man, ceea ce presupune multa pierdere de vreme, care s-ar scurta dacă am avea buni îndrumători.

Cum se raportează braşovenii la activităţile culturale?

Braşovenii redescoperă plăcerea şi satisfacţiile înalte ale culturii prin cei mai tineri dintre ei. Tânăra generaţie ajunge din ce în ce mai des la noi, odată cu diversificarea ofertei expoziţionale, de entertainment şi educatie din instituţiile culturale. Când toată cultura va înţelege rolul şi valoarea edutainment-ului va fi bine. Nu o data mi s-a întâmplat să nu găsesc bilete la teatru pentru că se juca cu casa închisă, biblioteca publică a oraşului geme de cititori în perioada anului şcolar/universitar, muzeele au din nou vizitatori, şi un merit deosebit revine aici profesorilor lor, concertele de muzică clasică se desfăşoară de multe ori cu spectatorii în picioare. 

Care a fost primul lucru pe care l-aţi învăţat de când conduceţi o instituţie culturală?

Să ascult oamenii. E cea mai importantă lecţie cu care, probabil, voi şi pleca din această funcţie de conducere.

Dacă aţi avea de ales, unde v-ar plăcea să trăiţi?

Mi-ar plăcea să trăiesc în Germania. Este ţara caracterizată de cinste, onestitate, multă muncă, corectitudine, răsplătire corectă a efortului depus. Este unul din regretele majore ale acestei vieţi, faptul că nu am ajuns să cunosc limba germană la un nivel care să-mi permită să mă comport cât mai natural cu un german.

Ce-i place?

Beletristica, muzica heavy metal, în general hard rock, calculatoare Apple, Iphone, Ipad, internet, mare fan Facebook şi parţial Twitter, administrator de conturi wordpress, youtube, contributor la bloguri colective. Îmi place penne quattro formaggi şi cerealele sub toate înfăţişările. Sunt vegetarian de peste un an.

Ce nu-i place?

Minciuna, limitările autoimpuse, răutatea gratuită. Nu-mi plac roşiile, cred ca am o reacţie alergică la aceasta legumă atât de apreciată de restul omenirii. Şi nu mănânc pâine şi carne de peste un an.

Profil:

Data si locul nasterii: 23 iulie 1976, Medias, jud. Sibiu

Studii: Doctorat în istorie modernă la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca

Familie: căsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite