Braşov: Vaccinarea anti HPV demarează cu greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele vor fi vaccinate la cabinetele şcolare
Fetele vor fi vaccinate la cabinetele şcolare

În anul 2008 doar 52 de braşoveni au acceptat imunizarea gratuită a fiicelor lor la cabinetele şcolare. La Braşov au fost trimise 3200 de doze de vaccin, ceva mai mult de jumătate din numărul total al fetiţelor care ar urma să fie vaccinate.

Toate fetele cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani se pot vaccina împotriva virusului care duce la apariţia cancerului de col uterin, după ce Ministerul Sănătăţii a decis să extindă campania şi în 2010. Iniţial imunizarea gratuită putea fi făcută doar de fetele aflate în clasa a IV a. 

Se cere acordul părinţilor

Potrivit sondajului realizat de Ministerul Sănătăţii doar 52 % dintre părinţi vor accepta vaccinarea. Dacă oficialii de la Bucureşti solicită doar un acord verbal de la părinţi, directorii de şcoli sunt mult mai prudenţi şi cei un acord scris.

Vaccinarea se va face la cabinetele din şcoli şi universităţi sau la medicii de familie până la sfârşitul primului semestru din 2010. Medicii vor solicita dozele de vaccin de la Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Imunizarea este facultativă

Vaccinarea nu este obligatorie, dar este recomandată de autorităţile medicale naţionale şi internaţionale. Părinţii nu prea sunt însă de acord cu vaccinarea. Prima campanie de imunizare gratuită a fetiţelor de 12 ani, derulată în 2008,  a fost un eşec total.

La Braşov doar 52 de părinţi au acceptat atunci să îşi imunizeze fetele aflate în clasa a IV a.

Pentru cea de a doua campanie, începută la finele anului trecut, Direcţia de Sănătate Publică nu are încă o statistică referitoare la numărul fetiţelor care vor fi vaccinate în acest an.

Conform statisticilor, până acum, în România s-au vaccinat împotriva virusului ce provoacă această maladie peste 35.000 de tinere femei şi peste 10.000 de fetiţe.

Medicii spun că nu au existat efecte secundare, altele decît cele obişnuite cum ar fi durerea locală în urma vaccinului, umflături sau înroşire în jurul înţepăturii.
 
Statistici sumbre în România 
 
Cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani. Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. România este pe primul loc în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli, cifra fiind de şase ori mai mare decât media europeană.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite